2024.07.10. 17:49:55 7759 251

Az egészségvédő és gyulladáscsökkentő szeder - Megéri rendszeresen fogyasztani
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lilás-fekete árnyalatú szederről kevesen feltételeznék, hogy a rózsafélék családjához tartozik. Ez a figyelemre méltó gyümölcs nem csupán különleges íze miatt vált széles körben kedveltté, hanem értékes tápanyagtartalma révén is. Nézzük meg, hogy még miért érdemes több alkalommal is sort keríteni az elfogyasztására.

Sütemény szederrel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütemény szederrel

A tüskékkel védekező növény gyógyereje

Régen a szederbokor leveléből bélhurut ellen használható teát főztek, ami öblögetőként csökkentette a száj- és foghúsgyulladást. Noha a szederszedés csöppet sem volt könnyű, hiszen a bokorágak zsúfolásig tele vannak tűzdelve szúrásra kész tüskékkel, mégis sokan szedegették ezt az ízletes gyümölcsöt. Ma az üzletekben kapható csomagolt vagy gyorsfagyasztott fekete szeder sokak kásáját, joghurtját, tejberizsét, pudingját vagy süteményét ékesíti és gazdagítja. Természetesen magában fogyasztva is kiváló, egészséges csemege.

A „gazdag” egészségvédelmező

A szeder amellett, hogy rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsként van számon tartva, az antocianin pigmentek egyik leggazdagabb forrásaként is ismert. Ez egy olyan vegyület, amely rendkívül erős sejtvédő funkcióval rendelkezik. Ezen tulajdonságait ismerve érdemes minél sűrűbben beiktatni az étrendbe, hiszen egy csésze szeder közel 8 grammnyi, a bélrendszer egészségét és a jótékony baktériumok szaporodását támogató rostot tartalmaz. A benne található folát, ami tulajdonképpen egy B-vitamin, segíti a sejtosztódáshoz és egyéb folyamatokhoz szükséges vörösvértestek érését.

Egy 2020-as tanulmány szerint a legkedveltebb bogyós gyümölcsök közül (tudniillik a fekete ribiszke, a málna, a piros ribiszke, az egres, a josta - vagy más néven a ribiszkeköszméte, valamint a szeder) kiderült, hogy a szederben a legmagasabb az antioxidáns és az antocianin szint. Számos előnye mellett a szeder gátolja a szervezet bizonyos gyulladásos folyamatait - például a rheumatoid arthritis autoimmun betegséget, vagy a gyulladásos bélbetegséget (IBD). Jó hatással van a szív egészségére, és néhány gyümölcstársához hasonlóan, rendszeres fogyasztása mellett megelőzhetővé válhat a cukorbetegség, sőt a rákos megbetegedések kockázata is. Nem csoda hát, hogy ebből a remek gyümölcsből megannyi gyógyító finomságot készítenek a levestől a mártásokon át a desszertekig.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...