2015.03.26. 16:09:33 13739 429

Articsóka - a májvédő gyógynövény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Érdekes módon ez a kontinentális Európában már a XV. század óta élelmiszerként ismert növény csak a XX. században került a gyógynövények közé. Ekkor ismerték el az emésztőrendszerre, a májra és az epevezetékekre gyakorolt hatását, még mielőtt nemrégiben tudományosan is igazolták volna azt.

Articsóka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Articsóka

Az articsókának levelét hasznosítják, amely keserű aromás anyagot, cinarint tartalmaz, valamint több enzimet és A-provitamint. Igen keserű íze miatt elsősorban különféle gyógykészítmények formájában (folyékony vagy száraz kivonat, tinktúra stb.) alkalmazzák.

Az articsóka hatóanyagai

Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és fenolvegyületekben, köztük cinarinban gazdag. Tartalmaz még szekszkviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat.

Az articsóka levele e tekintetben a máriatövis (Silybum marianum) magvainak "testvére"; ezek szintén májvédő anyagot tartalmaznak és többféle májbetegség kezelésében alkalmazott gyógykészítmény összetételében szerepelnek.

Gyógyhatása

A cinarin hatásának köszönhetően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (a vérben lévő zsírsavak szintjét). Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik.

Az articsókát a máj- és a vese működésére gyakorolt jótékony hatása miatt gyakran javasolják máj- és vesebetegségek esetén. A magas koleszterinszint és az emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet.

Az articsóka alkalmazása

Belsőleg alkalmazzuk máj- és vesebetegségek, magas koleszterinszint, emésztési zavarok esetén.

Főzet:

30-40 g szárított levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze, étkezés előtt 15-20 perccel.

Vizes-alkoholos kivonat:

0,1-1,5 g étkezés előtt vagy tabletta formájában (naponta 3-5), hogy a keserű ízt ne érezze.

Tinktúra:

500 g szárított levelet tegyél 1 liter alkoholba, és két hétig hagyjad ázni. 1 kávéskanálnyit-2 evőkanálnyit keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.

Figyelmeztetés!

Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: A természet füvészkertje (Reader`s Digest) via http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/12/articsok

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.