2014.11.22. 11:00:00 5903 28

Arany középút a munkakeresésben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már annyira szeretnénk mások, különbözőek lenni! Vágyunk az egyedire, az önkifejezés lehetőségére. Bátorságra, merészségre, arra, hogy tudathassuk a külvilággal ránk mindig emlékezni fognak, mert mi képesek vagyunk kiállni magunkért, másképpen öltözködni, vagy véleményt nyilvánítani egy működő rendszerről, intézményről. Ez tökéletes hozzáállás! De nem mindenhol…

Arany középút | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arany középút | Fotó: 123rf.com

Olyannyira szeretnénk ezt a felszabadító másságot, hogy közben teljesen egyformák leszünk, és az arany középúttól teljesen távol haladva néha megnehezítjük a saját dolgunkat is!

Mert néha igenis a fényes arany középút a legjobb!

Az arany középútról letévedve, hogyan nehezítik meg saját dolgukat a munkavállalók?

Szigorúan saját tapasztalatok alapján:

Nem egyszer kaptam már Shrek vagy Csizmás Kandúr képével és hangulatával, színeivel „díszített” szakmai önéletrajzot – No comment! Nem kell és nem is szükséges túl gondolkodni, vagy átértelmezni a szakmai önéletrajz fogalmát! Nem a CV különbözősége miatt fog felfigyelni a HR-es kolléga a jelentkezőre. (Találkoztam még a következőkkel: Einstein, napocskák, felhők, körök, kávéscsészék, pillangók.)

A másik véglet! Nem foglalkozom az önéletrajzom megszerkesztésével, mert ha csak emiatt nem hívnak be interjúra, meg sem érdemelnek! – Europass CV minta kitöltése egy remek lehetőség arra, hogy egy helyen össze tudjuk gyűjteni gondolatainkat, DE a beérkező önéletrajzok 99%-át e minta alapján töltik ki! Miért?

A tartalom is lehet sablonos, ha túlságosan szeretnénk kitűnni:

  • "Fotót nem csatolok, ne emiatt válasszanak vagy utasítsanak el!" – Amíg több a pecabotos, koktélos, bikinis és 15 éve nem aktuális fénykép a beérkező önéletrajzokon, mint a Facebook-on, addig van létjogosultsága! Nem, a pecabotos, koktélos, bikinis fotó nem különleges.

  • "Szeretek emberekkel kommunikálni." – Mint mindenki ebben az országban, legalábbis az önéletrajzok 100 %-a szerint! :)

  • Hozzám például nem szükséges öltönyben, vagy kiskosztümben érkezni, de a napszemüveg és a strandpapucs nem ritka. – Nem, nem fejez ki lazaságot!

  • A minap megsértődött rám egy Úr, mert kértem, csatoljon önéletrajzot a jelentkezéséhez! Közölte, ő 30 éve dolgozik, és letett már annyit az asztalra, hogy ne kelljen ilyesmivel foglalkoznia. – Nem, nem fejez ki különlegességet a hozzáállása! Próbáljunk alkalmazkodni egy működő rendszerhez.

  • Nem leszünk többek, jobbak, vagy fontosabbak egy állásinterjún, ha követelünk, kompromisszum képtelenek vagyunk, és nem tekintjük partnernek a leendő munkaadót vagy a közvetítő kollégát. Úgy ahogyan mi is a legjobbat akarjuk magunknak álláskeresőként, ők is a legjobbat akarják maguknak munkaadóként! Ez egy ilyen játszma, legyünk PARTNEREK!

    Tipp: a HR-es, fejvadász, közvetítő szakember feladata és célja, hogy a legjobb munkaerőt és a legjobb munkalehetőséget párosítsa! Kérjünk tanácsot, segítséget tőle. Tartsuk a kapcsolatot a közvetítővel. Ha őszinték leszünk, ők is azok lesznek!

Írta: Csernóczki Judit, HR vezető, Life Coach | workandroll.hu

Kérdés esetén fordulj hozzám bátran: info(kukac)workandroll.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A végrehajtó funkciók, amelyek megkönnyítik az életünket

A végrehajtó vagy exekutív funkciók olyan mentális eszközök, amelyek nagyban hozzájárulnak életünk gördülékennyé és kiegyensúlyozottá tételéhez, céljaink megvalósításához. A készségeink ezen összességét képező funkciók mindegyikéről elmondható, hogy a megfelelő eszközök bevetésével fejleszthetők.

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?

Beilleszthető a rövidnadrág az irodai dress code-ba? – 2+1 bizonyíték, hogy igen

A nyári hőségben sokan szívesen cserélnék az üzleti öltözéket valami kényelmesebbre, és ilyenkor felmerül a kérdés: lehet-e rövidnadrágot viselni az irodában? Amikor tombol a nyár, a hétköznapi és az irodai viselet közötti határvonal elmosódhat. Pedig a megfelelően kiválasztott rövidnadrág elegáns és kényelmes lehet egyszerre, így tökéletes választás a nyári napokra.