2023.04.18. 12:15:00 7375 268

Anyja lánya? Így lesz egészségesebb a kötődés kettőtök között!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakori bók anya-lánya párosoknál, hogy testvéreknek „nézik” őket, azonban testvér szintű viszonyhoz hasonló kapcsolati viszony nem ideális a két különböző élethelyzetben lévő nők között! Hogyan lehet úgy lavírozni, hogy önállóságra nevelő, de bizalommal teli kötődés alakulhasson ki egy anya és a lánya(i) között?

Anya és lánya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya és lánya

Egy apa képe nagyon fontos, hiszen tőle szembesülnek a lánygyermekek első kézből arról, hogy egy férfi hogyan bánik egy nővel a mindennapokban. Ez a minta aztán hol megerősítve, hol éppenséggel elutasítva, de végig elkíséri az életünket.
Természetes, hogy az anya, mint női minta is megjelenik a szülő-gyermek kapcsolatban a kisebb és nagyobb lányok szeme előtt, nem csupán a gondoskodó szülő anya képe lesz ebben a viszonylatban mérvadó. Ahol több nő van jelen, sokszor felüti a fejét a versengés, ám ilyennek egy kamaszodó tinilány és egy fiatalos anya között sincs sohasem létjogosultsága!

Az egészséges anya-lánya kötődés

Rengeteg film szól az édesanyák és lányaik közötti viszony sokféleségéről és életszakaszonkénti változásáról (sokszor a nagymama közreműködésével). Ezek között sajnos nem mindig találkozunk építő és támogató jellegűvel, ami sok fájdalmat okoz mindkét félnek.

Szerintem az egyik legfontosabb dolog, hogy gyermekeinket önálló, autonóm lényként tudjuk tekinteni, akik idővel megtanulják és kifejezésre is juttatják egyedi igényeket és személyiségüket. Legyünk kíváncsiak arra a kis lényre, aki általa érkezett a családunkba, és csodálkozzunk bátran rá arra, hogy miként fejlődik a személyisége is.
Nagyon küzdelmes évtizedeknek nézünk elébe, ha velünk azonos nemű gyermekünket a saját képünkre szeretnénk formálni, vagy általa akarjuk megélni mindazt, ami a mi életünkből kimaradt! Ez rettentően káros magatartás!

Másik ugyancsak életbe vágóan fontos anyai tulajdonság, hogy túlzó féltés nélkül, de mindig szilárd támaszként védelmezzük gyermekeink lépteit. Ez az alapvető bizalom bizony nagyon sérülékeny, éppen ezért kínosan ügyelni kell arra, hogy lányunk még a legkellemetlenebbnek érzett helyzetekben is merjen hozzánk fordulni.

Lányos anyaként különösen nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy lányunk fizikai és lelki határait tiszteletben tartsuk és tartassuk mindaddig, míg ő nem képes azokat határozottan képviselni! Ez azért lesz elengedhetetlen tapasztalás a számára, mert így női viszonylatban is sokkal egészségesebb kapcsolatokat fog tudni kiépíteni későbbi felnőtt élete során.

Út az egészséges anya-lánya kapcsolat fenntartásához

Az ideális anya-lánya kapcsolat sok őszinte beszélgetés és közös program által tartható fenn. Viszont arra ügyelni kell, hogy a kényesebb témákat se nem erőltetni, se a szőnyeg alá seperni nem szabad!
Hanyagoljuk a példabeszédnek ható monológokat – különösképpen a tinédzserkorba lépő lányunk esetében, és ehelyett saját példánkkal elöl járva mutassunk utat az újonnan felmerülő helyzetekben.
Természetesen ilyenkor is nélkülözhetetlen a beszélgetés, de jól kell időzítenünk a téma felhozatalát.

A lányainkkal közös programok arra is jó alkalmat teremtenek, hogy a közös élmények révén szélesebb körű tapasztalatokról tudjunk majd beszélgetni.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...