2020.06.17. 14:23:06 9231 274

Amit fontos a járvány után: Néhány szó az önellátásról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megfigyelhető, hogy az emberiség nagy válságait a baromfitermelés és a kertészkedés elterjedése követte. Nincs ez most másként a COVID-19 járvány nyomán sem: a kis darabka földdel rendelkező emberek lehetőség szerint kertészetekben próbálták megszerezni a szükséges háttértudást, de szép számmal akadtak olyanok, akik az interneten keresgéltek a témában.

Család a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Család a kertben

Az önellátás térnyerését az egyre dráguló zöldség- és gyümölcsárak ugyancsak ösztönzik, sok helyen pedig az átmeneti készlethiány adta meg a kezdő lökést. A válságkertészetről szóló felvételek pedig hatalmas nézettségre tettek szert. A szakértők szerint ez egy kimondottan intelligens válasz a járványhelyzet kihívásaira nézve.

Röviden a házi növénytermesztés előnyeiről

A produktív kertészkedés a testmozgás és a természettel való kapcsolatba lépés révén javítja az egészséget. No meg, az étrendünk szintén egészségesebbé válik! Kevésbé ismert tény, hogy a jó talajbaktériumokkal való érintkezésnek pozitív élettani hozadékai lehetnek. Bizonyos fokig a függetlenség biztonságot adó érzete is köszönhető annak, ha legalább néhány területen önellátók vagyunk.

Az önellátó kertészkedés hátráltatói

Habár az élelmezésbiztonságban egyre nagyobb teret kapnak a közösségi kertek, a hirtelen megjelenő válságokkor egyre nehezebb növelni az önellátásra képesek számát. Ez azzal is magyarázható, hogy az átlagember eléggé elszakadt már a természettől, és egy induló kert bizony idő és pénzügyi befektetéssel is jár – amit tovább nehezít a munkanélküliséggel együtt járó pénztelenség -, mindezek mellett hosszabb-rövidebb időnek kell eltelnie, míg a kert növényei élelmet adnak.

Városi gazdaságok? De hogyan?

Van arra példa, hogy egy-egy társasház lakói közösen komposztálókat hoznak létre és tartanak fent. Fontos lenne, hogy az önkormányzatok is csatlakozzanak ilyen kezdeményezésekhez azáltal, hogy hozzáférhető és biztonságos helyeken olcsó, netalántán ingyenes kertészeti területek biztosítása a lakosságnak. A szociális jólét természetesen nem helyettesíthető ezekkel, de egy kis biztonságot nyújthatnak a számos mindennapi előny mellett.

Forrás: inverse.com/mind-body/growing-vegetables-after-the-pandemic

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...