2019.09.10. 17:38:23 10789 305

Amit eddig nem tudtál az állatmentésről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elkötelezett vagy az állatok felé és, ha sérült állatot látsz, igyekszel segíteni rajta? Aztán rádöbbensz, hogy ez talán nem is olyan egyszerű. Hogy működik itthon az állatmentés, milyen esetben kihez fordulhatunk és hogyan segíthetünk a kis ártatlanoknak? Tudj meg mindent az állatmentésről és szükség esetén legyél felkészült segítség!

Gondterhelt kutya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gondterhelt kutya

Itthon óriási számokat ölt az elkóborolt cicák és kutyák száma, de elkeveredett papagájokból, hüllőkből az is akad heti szinten néhány. Sokszor pedig nem csak ők, de vadonélő társaik is a „simabőrű” segítségére szorulnak.

Sérült állatka

Cicát, kutyust sérülése esetén igyekezzünk minél hamarabb állatorvoshoz vinni. Ha félelmében, fájdalmában bizalmatlan velünk, hívjunk szakértő segítséget – a facebook erre remek felületet kínál, számos önkéntes állatmentő szerveződés segít a bajba jutott négylábúakon. Maradjunk ott vele, amíg kiérkezik a hozzáértő segítség. Ha mégis úgy tűnik, segíthetünk, van hová fordulni: vannak olyan állatorvosok, akik vállalják a gazdátlan sérültek ellátását önköltségen. Sérült madár esetén igyekezzünk egy puha ronggyal befogni a madárkát, a szárnya alatt tudjuk finoman két kézzel megemelni.

Tegyük kartondobozba, hajtsuk be a fedelét, majd keressük fel az Madármentő egyesületet, akik szakszerűen tudják kezelni a bajba jutott szárnyast. Ha a madármentőktől várunk kiérkező segítséget, akkor is gondoskodjunk az állat biztonságáról a kiérkezésig! Hiszen egy sérült madárka könnyedén áldozata lehet egy arra tébláboló kutyának, cicának.

Elárvult kölykök

Kiscica, kiskutya elhagyott kölykeit találod, várj velük egy kicsit, hátha az anyaállat visszatér. Ha ez esélytelen vidd őket gyorsan meleg helyre. Ha van rá lehetőséged, melegítsd őket infralámpával. Ez életet menthet, mert ezeknek az apró kölyköknek 36 fok körüli hőmérsékletre van szüksége. Keress minél hamarabb pótmamát nekik, ám amíg ez nem teljesül, a kiskutyákat kecsketejjel, a kiscicákat laktózmentes tejben elkevert cicatápszerrel tudod etetni, cumisüvegből, vagy fecskendővel. A pótmama szerepe az etetésen kívül is rád hárul: nedves ronggyal simogasd át őket, különös tekintettel a pocira. Ez az anyaállat nyalogatását helyettesíti és segít megindítani a bélmozgást is. Ha szükséges, langyos vízzel mosd meg őket majd gyenge hővel hajszárítóval szárítsd meg, nehogy megfázzanak.

Gazdátlanok

A menhelyek száma és telítettsége jól mutatja, milyen nagy számban válnak kutyák gazdátlanná, ám sokakat haza várnak, csak nem futnak össze a szálak. Egy meglépett háziállat akár több tíz kilométert megtesz könnyedén egy-egy nap alatt, tehát nem csak helyben indokolt a gazdikeresés. Felelős gazdik chippel látják el az állataikat, így egy benzinkúton, vagy állatorvosnál leolvassák a gazdi nevét, elérhetőségeit. Használd a közösségi médiát, a környéki lakossági és eltűnt állatos csoportokban fotóval együtt oszd meg a talált állat adatait!

A mindennapokban

A jó állapotú, de fölöslegessé vált takarókat, ágyneműket vidd el állatvédőnek, menhelynek, nekik ilyesmiből sosem elég. Pénzadományon kívül állateledellel, fagyasztott hússal és állatgyógyszerekkel is hozzájárulhatsz a mentéshez, de sokszor egy működő kiselejtezett fagyasztó, vagy hűtő is nagyon jól jön. Ha a házi kedvenced kinőtte fekhelyét, házikóját, takarítsd ki és vidd el az állatmentőknek – lesz, aki örömmel használja majd!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!