2018.05.16. 18:10:10 14349 443

Amit a bodzáról még tudnod kell!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eltéveszthetetlen illatát már érezhetjük, a bodza májusban már szezonját éli. Ez a jellegzetes illatú, sárgásfehér, ernyős virágzatú növény jellegzetes eleme a népi gyógyászatnak, de a régmúlt kulináris szokásai is jegyzik. Ki ne találkozott volna gyerekkorában a házi bodzaszörppel például, ami manapság újra reneszánszát éli. No de mit is kell tudni erről az egyszerű de nagyszerű növényről.

Bodzavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzavirág

Méretei, egyéb adottságai

3-10 méter magasra is megnövő cserje, előfordulása igen gyakori, szinte a legtöbb út mentén, erdők szélén találkozhatunk vele. Virágzata krémes, sárgásfehér, bogyós gyümölcsei sötétek, majdnem fekete színűek. Napos helyen érzi jól magát.

Az a bizonyos bodzavirág

Nagyon sokunk kedvelt itala a bodzaszörp, aminek – mily meglepő – a elengedhetetlen alapanyaga a bodzavirág. A bodzavirágot érdemes olyan bokrokról leszedni, amelyek nem forgalmas utak mentén találhatóak. Ki szeretné ugyanis a kipufogógázokban pácolt növényi részeket felhasználni. Citrommal, cukorral szörp készíthető belőle.

Bogyókból lekvárt

Viszonylag ritkán találkozunk manapság bodzalekvárral, általában a virágzata keresettebb, mint a fekete bogyói. (Igaz az is, hogy a bogyók július végére, augusztusra érnek be) Pedig igen finom lekvár készíthető belőle.

Mire kell odafigyelni

Akár a virágját szedjük, akár a nyár során a bogyóit gyűjtjük be és lekvárfőzésre adjuk a fejünket, arra figyeljünk, hogy a zöld kocsányokat távolítsuk el, mert enyhén mérgező anyagot tartalmaznak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...