2023.11.29. 17:25:00 7837 277

Amikor a fenyő egészségügyi kérdés: Röviden a karácsonyfa és a fenyő allergiáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A növények pollenjeire, a penészre és a porra allergiás személyek allergiás tünetei a karácsonyfa-állítás közben és után is megjelenhetnek. Igaz, ez gyakran csak átmeneti, és valóban ritkán előforduló esetekben jelentkezik. De még mi okozhatja?

Műfenyők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műfenyők

A fenyő és a karácsonyfa allergia két igencsak különböző okból jelentkező tünet vagy tünetegyüttes. Míg a fenyőfa allergia a szabadban törhet ránk a fenyők virágzása idején, addig a karácsonyfa allergia maximum a fa gyantája által fakadhat önmagától a vágott vagy földlabdás fenyőtől.

A fenyő allergia

A fenyő pollenjére allergiás emberek általában légzőszervi problémákat kell elszenvedjenek (jellemzően tüsszögés, szemviszketés és orrfolyás). Ez az allergia időszakosan - tavasszal - törhet az érintettekre.
A fenyőgyanta is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek irritálhatják az azokra érzékeny személyek bőrét, ha érintkezésbe kerülnek vele. Például a lábgyantákra érzékenyek többnyire a fenyőgyantára is érzékenyek lehetnek.

A karácsonyfa allergia

A karácsonykor becipelt fenyők már nem rendelkeznek saját pollennel, más növények pollenével viszont szennyezettek lehetnek. Így általában a fenyő csak hordozója az allergiát kiváltó virágporoknak.
Valamint a tűlevelekkel sűrűn borított ágak némileg porosak is lehetnek, amely tényező szintén tüsszögésre és köhögésre adhat okot.
Meglepő módon azonban nem ezek a legfőbb allergének egy fenyőn, hanem az azon növekvő penészgombák!

Figyelem! A por és a penész nem csak a vágott fenyő velejárói: ugyanúgy ott lehetnek az évről évre rosszul vagy rossz helyen tárolt műfenyőkön is! Ezeket légmentesen záródó csomagolásban, száraz helyen kellene tárolnunk.

Mit tehetünk allergia esetén?

Akár élő, akár műfenyőt választunk, érdemes megszabadítani azt a portól (és a pollenektől). Ezért le is moshatjuk ezeket, csak arra vigyázzunk, hogy az elő fenyőt addig ne vigyük be a házba, míg rendesen meg nem száradt.
A gyantára allergiás embereknek tanácsolható, hogy inkább ne díszítsenek karácsonyfát, ha élő fenyőt választottak, vagy kesztyűben és sűrű szövésű, hosszú ujjú felsőben álljanak csak neki.

Az ilyesfajta allergiák az ünnepelni vágyó emberek számára egy kis kihívást jelenthetnek, de megfelelő fenyő alternatíva és egy kis odafigyelés árán minimalizálhatják annyira a tüneteiket, hogy ne kelljen mellőzni a karácsonyfa-állítást a szeretet ünnepén.

Forrás: health.osu.edu, www.uclahealth.org, acaai.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...