2023.11.05. 15:39:55 7071 283

Ami bevált 20 évesen, nem valószínű, hogy 40 évesen is működni fog…
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha most megkérdeznének téged arról, hogy szerinted létezik-e ideális életkor? Te mit válaszolnál? Egy viszonylag friss közvélemény kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek többsége – talán sokak számára meglepő módon – a 36 éves kort tartja a legoptimálisabb életszakasznak. Mi több: hangsúlyozták, hogy amennyiben megtehetnék, úgy ebben a korban állítanák le az idő haladását. Ha ez tényleg igaz, akkor miért is tartanak oly sokan a sorsfordító negyedik X-hez való közeledéstől, és miért kerülnek megannyian lelki válságba ilyenkor?

Ápoltan egy életen át - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ápoltan egy életen át

A The Economist által végzett felmérés szerint a negyvenesek elégedettségi szintje általában növekedést, felívelést mutat. Kissé zavarba jöhetünk ezt olvasva, hiszen a mindennapjaink jellemzően nem ilyen jellegű vélekedéseket szoktunk hallani. Azonban a válaszadók meg is indokolták álláspontjukat, mondván, hogy ekkor:

  • a karrier és magánélet általában megalapozott

  • régen ezt a kort gyakran meg sem érték az emberek (háború, járványok, erőszak, higiéniai körülmények stb.)

Ami valóban hátrány lehet

Idősebb korban szembe kell nézni a lassúbb anyagcserével, a különféle testi változásokkal, az esetleges szellemi hanyatlással. Ez utóbbi kiiktatható, illetve néhány módszerrel megelőzhetővé tehető.

Sokan ilyenkor hagyják abba a mozgást, mondván „már túl öreg vagyok ehhez” – noha, valójában ekkor kellene igazán a mindennapok szerves részévé növelni a testmozgást, az örömteli hobbitevékenységeket.

Az életkorral összefüggő hangmagasságbeli (hangszálak, gége elvékonyodása, zsugorodása, megmerevednek az izmok) változások is kellemetlen élményként szerepelhetnek. Mindkét nem hangja veszít korábbi hangerejéből, azonban szerencsére már mindezek megelőzésére is akadnak remek gyakorlatok.

A bőr is veszít korábbi rugalmasságából, feszességéből, csökken a zsírtartalma, megereszkedik, megjelennek a gyakran kedv- és közérzetlohasztó ráncok is.

Az izomban bekövetkező módosulásokkal ugyancsak farkasszemet kell nézni. 30 éves kortól kezdődően minden évtizedben 3-5 százalékot veszítünk az izomtömegünkből. Megoldást jelenthet minderre a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend.

És persze nem hagyhatjuk ki a sorból a hormonális változásokat sem: libidócsökkenés; férfiaknál tesztoszteronszint-csökkenés, nők esetében ösztrogén és tesztoszteron egyaránt; az emiatt bekövetkező motiválatlanság, alvászavarok, testsúlycsökkenés, memóriazavar, ingerlékenység, szorongás , vagy éppen a „mintha valaki más testében lennék” érzése.

Milyen életmód- és szemléleti változásokat érdemes bevezetni?

Alvási rutin – 7-8 óra nyugodt, pihentető alvás javítja az életminőséget – erre negyven után különös figyelmet kell fordítani. A megfelelő éjszakai alvás befolyásolja az agy működését, csökkenti a vérnyomást és a stroke kockázatát, javítja a közérzetet stb.

Többször javasolt járni egészségügyi ellenőrzésre – betegségmegelőzés céljából.

Káros szokások elhagyása – pl. 40 éves kor után a májműködés veszít korábbi hatékonyságából, így az alkoholfogyasztás súlyosabb következményekkel járhat, mint a 20-as, 30-as években.

A kreativitás fejlesztésének izgalmas megoldásai – pl. utazás – ami fejleszti a kommunikációs és szociális készségeket, befolyásolja a mentális jólétet, gyógyír a szorongásra, depresszióra. Negyven éves kortól az utazás más fénytörésbe kerül, mint korábban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...