2021.07.30. 08:29:31 7768 245

Allergia kontra kertészkedés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretsz kertészkedni, vagyis szeretnél, illetve szükség volna rá, de minden mozdulatodat tüsszentés kíséri? Nem muszáj megszenvedned minden kertben töltött pillanatot, ha okosan csinálod! A pollenallergia mellett is lehet élvezetes a kertészkedés!

Nyári allergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyári allergia

Alapvetően a kertészkedés megnyugtató, stresszűző, kreatív tevékenység, ráadásul általában látványos végeredménnyel jár, tehát igazán simogató a lelkünknek is. Közelebb kerülünk a természethez, kint vagyunk a jó levegőn, töltődünk D-vitaminnal. Kivéve, ha allergiás tünetek keserítik meg a munkát, minden második intézkedésünk orrfújás, folyik mindenünk, könnyezünk, irritált a szemünk. Na, olyankor elveszti stresszűző, megnyugtató, pihentető funkcióját a kerti munka. Mit tehet ilyenkor az allergiás?

A pollenallergia esetén fontos tisztában lennünk a pontos diagnózissal, ezt pedig könnyedén felállítják a megfelelő vizsgálatokkal. Ha már tudjuk mire vagyunk túlérzékenyek, mindig kövessük a pollennaptárt, ami megmutatja, hogy a növény, amelyre érzékenyek vagyunk, várhatóan mikor juttatja nagyobb százalékban a levegőbe virágporát. Emellett pedig kövessük napi szintén a pollenjelentést, hiszen az időjárás nagyban befolyásolhatja a virágpor levegőbe kerülését. Ha ezekkel tisztában vagyunk, logikusan a kisebb pollenterheltségű időszakra időzítsük a kerti munkát!

Általános jótanácsok

Az allergiás, asztmás betegeknek a megfelelő időpont kiválasztása még néhány tényezővel segíthető: például napos, szeles, csapadékmentes időben nagyobb a koncentráció a levegőben, ezért nem érdemes terhelni a szervezetüket, inkább várják meg míg elbújnak a felhők, csillapodik a szél. Egy kis csöpörgő eső nyáron pedig még jól is eshet. A megfelelő napszak választás is segíthet, reggel, főként a hajnali óráktól délelőttig a legmagasabb a levegőben a pollentartalom, nem szerencsés hát az allergiás embernek kertészkedéssel indítani a reggelt.

A védőfelszereléseknek igenis van jogosultsága

Lehet, hogy a szomszéd furcsán néz majd, de ne feledkezzünk a védőszemüvegről, pollenszűrős maszkról, védőkesztyűről. Ha nem akarunk mindjárt a munka végzése után hajat mosni, akkor egy hajháló sem árthat, hiszen a hajban, szakállban ragadnak meg leginkább a pollenek. Ha elvégeztük a kitűzött feladatot, még kint hámozzuk le magunkról a védőfelszerelést, lehetőleg a kertészkedő ruháinkat is, és zuhanyozzunk, szükség esetén mossunk hajat. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy behordjuk a lakás légterébe, illetve egész nap magunkon hordjuk az allergéneket.

Forrás: Webbeteg

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.