2021.07.30. 08:29:31 7229 245

Allergia kontra kertészkedés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretsz kertészkedni, vagyis szeretnél, illetve szükség volna rá, de minden mozdulatodat tüsszentés kíséri? Nem muszáj megszenvedned minden kertben töltött pillanatot, ha okosan csinálod! A pollenallergia mellett is lehet élvezetes a kertészkedés!

Nyári allergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyári allergia

Alapvetően a kertészkedés megnyugtató, stresszűző, kreatív tevékenység, ráadásul általában látványos végeredménnyel jár, tehát igazán simogató a lelkünknek is. Közelebb kerülünk a természethez, kint vagyunk a jó levegőn, töltődünk D-vitaminnal. Kivéve, ha allergiás tünetek keserítik meg a munkát, minden második intézkedésünk orrfújás, folyik mindenünk, könnyezünk, irritált a szemünk. Na, olyankor elveszti stresszűző, megnyugtató, pihentető funkcióját a kerti munka. Mit tehet ilyenkor az allergiás?

A pollenallergia esetén fontos tisztában lennünk a pontos diagnózissal, ezt pedig könnyedén felállítják a megfelelő vizsgálatokkal. Ha már tudjuk mire vagyunk túlérzékenyek, mindig kövessük a pollennaptárt, ami megmutatja, hogy a növény, amelyre érzékenyek vagyunk, várhatóan mikor juttatja nagyobb százalékban a levegőbe virágporát. Emellett pedig kövessük napi szintén a pollenjelentést, hiszen az időjárás nagyban befolyásolhatja a virágpor levegőbe kerülését. Ha ezekkel tisztában vagyunk, logikusan a kisebb pollenterheltségű időszakra időzítsük a kerti munkát!

Általános jótanácsok

Az allergiás, asztmás betegeknek a megfelelő időpont kiválasztása még néhány tényezővel segíthető: például napos, szeles, csapadékmentes időben nagyobb a koncentráció a levegőben, ezért nem érdemes terhelni a szervezetüket, inkább várják meg míg elbújnak a felhők, csillapodik a szél. Egy kis csöpörgő eső nyáron pedig még jól is eshet. A megfelelő napszak választás is segíthet, reggel, főként a hajnali óráktól délelőttig a legmagasabb a levegőben a pollentartalom, nem szerencsés hát az allergiás embernek kertészkedéssel indítani a reggelt.

A védőfelszereléseknek igenis van jogosultsága

Lehet, hogy a szomszéd furcsán néz majd, de ne feledkezzünk a védőszemüvegről, pollenszűrős maszkról, védőkesztyűről. Ha nem akarunk mindjárt a munka végzése után hajat mosni, akkor egy hajháló sem árthat, hiszen a hajban, szakállban ragadnak meg leginkább a pollenek. Ha elvégeztük a kitűzött feladatot, még kint hámozzuk le magunkról a védőfelszerelést, lehetőleg a kertészkedő ruháinkat is, és zuhanyozzunk, szükség esetén mossunk hajat. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy behordjuk a lakás légterébe, illetve egész nap magunkon hordjuk az allergéneket.

Forrás: Webbeteg

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...