2022.02.01. 15:30:00 8188 273

Alapvető dolgok a gyermekek biztonságáért, amiket szülőként megtehetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szülői lét sajátos kihívása az utódokat úgy felnevelni a maximális támogatásunkkal, hogy a folyton változó életkori sajátosságokból fakadó kíváncsiság is ki legyen elégítve, miközben a gyermek biztonsága mindvégig garantált. Habár az otthonunktól távol kevésbé van befolyásunk a dolgokra, addig az otthoni környezetben jelentősen mérsékelhető a sérülés kockázata.

Égésveszély - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Égésveszély

Természetesen tökéletesen biztonságos helyszín nincs, ezért fontos, hogy a kicsik életkoruknak megfelelően és folyamatosan tanulják a biztonságos létezés szabályait. A forró víz, a háztartási gépek és az ingatag vagy magas dolgokra történő felmászás csupán néhány a gyerekek testi épségét veszélyeztető lehetőségeknek.

A lehető legbiztonságosabb otthon

A felsorolás több pontja magától értetődőnek tűnik, de sohasem árt az ismétlés, ha szemünk fényének testi épsége múlik rajta.

- Veszélyes szerek: Tartsuk mindig zárt és elérhetetlen helyen a tisztítószereket és a gyógyszereket! Ezeknél jóval kevesebben gondolnak már arra is, hogy a mérgező hatású művészeti kellékek - festékek és ragasztók - elkerüljenek a gyerekek keze ügyéből.

- Forró víz, gőz és tűz: Kisgyermekek jellemző sérülése az égés, ami rendkívül fájdalmas és hosszadalmasan is gyógyul. Mindig tartsuk távol a kicsiket a tűzhelytől, a működő és hűlő félben lévő vasalótól és hajsütőtől! Ugyancsak vigyázzunk a vízcsapok megnyitásakor kifolyó forró vízzel.

- Apró vagy éles tárgyak: Gyöngyök, varrótű, olló, és kés. A nyelő- vagy légcső elzáródását okozó tárgyak mellett a vágási sérülésekért felelős eszközöket is tartsuk elzárva, és csak felügyelet mellett használhassák ezeket a gyerekek, mindaddig, míg önállóan megtanulják a kezelésüket.

A háztartási munkákba való bevonás és a főzésben történő besegítés olyan alkalmak, amikor a szülők felügyelete mellett sajátítható el a háztartási eszközök és gépek szakszerű használata.

Az erőforrások megosztása

A szülők, a nagyszülők és a testvérek családi köteléke nagy segítség a gyerekek biztonságos felnevelésében, működjünk szorosan együtt.
A családi hálózatot azonban szükséges tovább terjeszteni. Így az óvónők, a pedagógusok és a közösség további tagjainak részvétele alapvető fontosságú, hogy gyermekünk akkori is biztonságban lehessen, ha nekünk éppen nem vetül rá óvó tekintetünk.

A közösségi tudatosság növelése

Amikor a gyermekünk tinédzser korba lép, már másfajta veszélyektől kell tartanunk. Szerencsére a legtöbbre már fel tudjuk készíteni őt, hiszen több mindent megért egy tizenéves, mint egy totyogós.
Az idegenekkel való kapcsolat, a testi épségük és a személyes tárgyaik megóvásáért járó felelősség is egyre jobban átkerül a saját irányításuk alá. Fel kell készítenünk a gyereket erre, hogy vészhelyzet esetén majd tudja, mi a teendő. Sőt, a veszélyhelyzetek elkerüléséhez vezető döntési folyamatokat ugyanolyan fontos lemodelleznünk neki.
A felelősségteljes szexualitásról, az alkoholfogyasztás veszélyeiről, és más függőséget okozó szerek használatának káros következményeiről különösen fontos őszintén és nyugodt hangon beszélnünk. A bizalomépítés nyílt kommunikációja során, figyeljünk arra is, hogy ítélkezésmentes legyen a felvilágosítás.

Forrás: www.hopeforwomenmag.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Nagy egymásra találások a filmvásznon! – 4+1 film a romantika jegyében

Hol van már a bohókás április elseje, a kikelet, a mindig vidám húsvéti nyuszi? Elmúltak, elteltek, a tapsifüles pedig elugrált, hogy legyen ideje felkészülni a következő évre. Nekünk pedig maradt a tavasz, a virágillat, a madárcsicsergés, a pillangók a gyomrunkban és persze, a romantikus filmek.