2023.12.01. 17:47:08 6707 244

AIDS-világnap – Filmalkotások a gyilkos kórról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

December 1. már 1988 óta, a WHO kezdeményezésére az AIDS világnapja. Habár az elmúlt évben sikerült visszaszorítani a betegség terjedését, illetve olyan gyógyszerek is elérhetővé váltak, melyekkel szinten tartható a betegség, az AIDS még ma is bőven szedi áldozatait.

AIDS - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com AIDS

A betegséget a HIV-vírus okozza, az AIDS tulajdonképpen a vírusfertőzés utolsó szakasza. A mozaikszó (angolul acquired immunodeficiency syndrome, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes) is utal arra, hogy a vírus tulajdonképpen az immunrendszer olyan fokú gyengülését okozza, mely által a beteg hajlamosabb bizonyos betegségek, fertőzések kialakulására. Tulajdonéppen az így kapott betegségek valamelyikébe (például daganatos megbetegedések, tüdőgyulladás) hal bele a beteg. A HIV-vírussal való megfertőződés után körülbelül 10 év, mire kialakul maga az AIDS. Annak első tüneteit követően pedig nagyjából 5 év, míg a fertőzött halála bekövetkezik. Ugyan manapság a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően szinten tartható a betegség, illetve a beteg élettartama is bőven kitolható, azért még most is megrökönyödést vált ki, ha egy (ismert) emberről derül ki: HIV-fertőzött. Sokáig egyenesen „titkolnivaló” volt, ha valaki megfertőződött, mert megbélyegezték, sőt, már-már „kitaszított” lett. A rengeteg kampánynak köszönhetően, vagy éppen annak, hogy az emberek már nincsenek teljesen vakon, ha erről a betegségről van szó, napjainkban azért többet, többször merünk beszélni a témáról. Ahogy az élet más területén, egyéb társadalmi kérdésekben is, úgy az AIDS-ről készült filmalkotások is sokat tettek a betegség megismeréséért, elfogadásáért. Íme, néhány közülük, amelyek ma, az AIDS világnapján talán nem is lehetnének aktuálisabbak.

Mielőtt meghaltam

Igaz szívvel

120 dobbanás percenként

Philadelphia: Az érinthetetlen

Precious – A boldogság ára

Forrás: bhc.hu, youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...