2014.10.15. 20:10:44 6708 37

Adni és kapni is jó - Ma van az ölelés világnapja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet az egy bátorító apai, egy gyengéd anyai, kaphatod a legjobb barátodtól, a testvéredtől, de a kedves szomszéd nénitől is, amiért „Jaj, milyen nagyra nőttél”. Egy kapcsolatban az első talán vetekszik az első csók élményével, habár a sokadik is ugyanolyan jól tud esni. A világ egyik legklasszabb dolga: az ölelés.

Ölelés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ölelés | Fotó: 123rf.com

Ha az utcán ingyenes ölelést kínáló egyetemistákkal találkoztál, az nem véletlen: ma (október 15-én) van az ölelés világnapja. Bár elsőre furcsának tűnhet, mégis kellemes érzéssel tölthet el, ha megölel egy idegen. Főként egy nehéz nap után. De ha a puszta tény, hogy az ölelés jó, nem győzött meg arról, hogy sűrűbben gyakorold ezt a tevékenységet, íme, egy kis tudományos magyarázat.

Miért esik olyan jól az ölelés?

Ha számunkra kedves személyt ölelünk, de legalábbis szívből jön az ölelés, a szervezetünk oxitocin hormont kezd termelni, amely jó hatással van a vérnyomásunkra, csökkenti a szorongást és a stresszt. Hab a tortán, hogy a memóriádat is javítja.

Az oxitocin egyébként az az anyag, amely a szociális viselkedésért, a kötődés kialakulásáért felelős. Szeretethormonnak is nevezik, hiszen a nőknél szülés és szoptatás alatt is termelődik, az anya-gyermek kötődés elősegítésére. És ha már szeretet, akkor szerelem: szeretkezés alkalmával ugyancsak fontos szerepet tölt be ez a hormon. ;)

Ha elég volt a tudományos bla-bla szövegből, itt egy igazán motiváló videó:

Most pedig menj, és ölelj meg valakit jó erősen! :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...