2018.07.09. 11:27:54 19056 483

A zseniális piskótatekercs - és ötletek a töltelékhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A piskóta az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető tészta, ráadásul többféleképpen felhasználható. Lehet a torta alapja, vagy készülhet belőle klasszikus meggyes piskóta, no és ott van az a bizonyos 1000 arcú piskótatekercs is!

Piskóta tekercs áfonyás krémmel | fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piskóta tekercs áfonyás krémmel | fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Így készül a piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 ek forró víz

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)

Fontos tipp:

Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)

Így készül a karamellizált áfonyás-mascarponés krém

Karamellizált áfonya hozzávalói:

  • 30 dkg áfonya
  • 1 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Az áfonyát tegyük egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és 1-2 perc alatt karamellizáljuk meg. Közben egyszer óvatosan keverjük meg, arra figyelve, hogy ne törjük nagyon össze az áfonyaszemeket.

Ezután vegyük ki a mikróból, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk.

Áfonyakrém hozzávalói:

  • 30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2-3 dl Meggle cukrászhab

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Meggle cukrászhabot (habtejszín) verjük fel kemény habbá, óvatosan keverjük, forgassuk össze a mascarponekrémmel, majd felezzük el a krémet. (A felvert tejszínhabot apránként keverjük hozzá, arra figyelve, hogy egy közepesen kemény krémet kapjunk.)

A megfelezett krém egyik feléhez adjuk hozzá az előzőleg megkaramellizált, és teljesen kihűtött áfonyát, majd óvatosan egy keverőkanállal, keverjük össze, vigyázva hogy a habos-krém, ne nagyon törjön.

A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg az áfonyakrémmel, majd óvatosan tekerjük fel.

Ezután vonjuk be a tekercset a félretett fehér krémmel, majd ízlés szerint díszítsük áfonyával.

Az elkészült áfonyakrémes piskótatekercset ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Mit tekerhetsz még bele?

A piskótatekercsbe kerülhet még lekvár, csokikrém, vaníliás krém, langyosra hűlt puding gyümölcsökkel vagy akár jégkrém is. Ez utóbbi esetben alaposan hűtsd le a tésztát, amikor bele kerül a fagyi, és azonnal fogyasszátok!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...