2020.08.28. 15:10:30 12649 335

A véredben van...! Egy-két érdekesség, amit biztosan nem tudtál a véredről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első napról az utolsóig elkísér, mindenkinek van és mégsem tudunk róla olyan sok mindent. Persze a tudomány igen sokat foglalkozik vele, ám a köztudatba csak a legalapvetőbb információk kerülnek át. Pedig igazán érdekes dolgokat is megtudhatunk a vérünkről!

vércsepp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vércsepp

Legtöbben a saját vércsoportjukkal sincsenek tisztában, pedig erre az információra könnyedén szert tehetünk akár egy véradás során is. Ráadásul a különböző vércsoportok különböző tulajdonságokkal is rendelkeznek, állítólag még a házasságunk sikerességére is hatással lehetnek, na de erről később.

„Megesznek a szúnyogok!”

Mikor egy nyári estén a tóparton úgy érzed, véged, az összes véred kiszívják a szúnyogok, bizony a kelleténél drámaibb hangulatban lehetsz a csípések idegesítő mivoltától. Ugyanis az összes véred kiszívásához több, mint egy millió éhes szúnyogra volna szükség. Egyszerre.

Szíved ereje

Az anyai szívnél azt mondják nincs erősebb, ám keringés fenntartásához a többieknek is elég nagy energia kell. Szívünknek akkor nyomást kell kifejteni, amivel közel 10 méter magasba lövellhetné a vérünket, ha nem lenne olyan remekül összerakva.

A szíved ritmusa

Tudósok vizsgálatai igazolják, hogy szívünk dobbanása nem csak romantikus értelemben van hatással az életünkre. A szívritmusunk, tehát a vérünk keringési üteme befolyással van kedélyállapotunkra, érzéseinkre, gondolkodásunkra, cselekedeteinkre. Ezt egy új szívet kapott férfi esetén keresztül tanulmányozták.

Nehéz hétfők…

A szívrohamok 21%-a hétfői napon történik. Ennek oka, hogy ilyenkor az egekbe ugrik a stresszhormonok szintje a szervezetünkben. A második legtöbb szívroham egyébként pénteken szedi áldozatát, hiszen addigra igencsak kimerülünk általában. A kockázatot csökkentheted, ha reggelente lassan, fokozatosan kelsz fel, este pedig nem végzel túl megerőltető edzéseket. Emellett mellőzd a magas koffeintartalmú energiaitalok fogyasztását, mert ezek megváltoztathatják szívverésedet és akár halált is okozhatnak.

Vérplazma és annak pótlása

A vérplazma nem csak fontos alkotóeleme a vérünknek, de nélkülözhetetlen alapanyag bizonyos gyógyszerek elkészítéséhez is. A kókuszvíz meglepő hasonlóságot mutat a vérplazmával, így bizonyos esetekben helyettesítésre is szolgálhat.

Fele is elég?

Ha a véred negyven százalékát elveszíted, még azt is túl élheted. Persze szükségessé válik vérátömlesztés és infúzió is, de életben maradsz ekkora vérveszteség mellett is.

Ásó, kapa, vércsoport

Kutatások szerint a legboldogabb pároknál mindkét fél nullás vértípussal rendelkezik. Magyarországon ez a legritkább vércsoport, így nem biztos, hogy jobbak az esélyeink, ha ismerkedésre használjuk ezt az infót. Gyakran válnak azonban az A+AB és a 0+A vércsoporttal rendelkező párok.

Állóképesség 0?

Na nem a 0-s vércsoporttal rendelkezők állóképessége nulla! Sőt, tanulmányok szerint az övék erősíthető a maximumra rendszeres edzéssel, míg az AB vércsoport nehezebb alapokból építkezik.

Egészségünk is lehet vércsoport függő

A -s vérrel jó esélyünk van koleszterinproblémák kialakulására és a koszorúér betegségek sem kerülnek el olyan könnyen. A 0-s vér viszont hajlamosíthat bőrrákra, elhízásra, ám ritkábban jellemző szívbetegség. AB-s vérrel a koncentráció és a memória zavarai gyakoriak, míg B-s vércsoporttal cukorbetegség és hasnyálmirigyrák leselkedhet ránk nagyobb sansszal.

Forrás: kuffer.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.