2023.04.19. 08:31:17 7213 264

A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program az ország több pontján
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tüdőrákszűrések fellendítése, a vizsgálatokhoz való könnyebb hozzáférhetőség érdekében indul európai uniós program Magyarországon.

Tüdőröntgen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tüdőröntgen

Az európai rákellenes terv részeként megvalósuló, több éven át tartó akcióban részt vevő Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleménye szerint. az Európa-szerte zajló program keretében Magyarországon a PTE mellett a Debreceni Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt a várhatóan több ezer embert érintő vizsgálatokban.

Az úttörőnek számító új EU4Health (EU az Egészségért) projekt célja, hogy megkönnyítse a tüdőrákszűrési programok végrehajtását, minimalizálja a szűrés akadályait és biztosítsa a vizsgálatokhoz való hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

A közleményben Szántó Zalánt, a PTE Klinikai Központ orvosát, a projekt pécsi szakmai vezetőjét idézve kiemelték, hogy a program részeként csak Baranyában 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség a következő két évben.

A program során olyan kérdésekre kaphatnak választ a szakemberek, hogy miként lehet a legjobban megvalósítani a tüdőrák költséghatékony szűrőprogramját és milyen hathatós módszerekkel érhetőek el a különösen magas kockázatnak kitett csoportok.

A közleményben kitértek arra, hogy a tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka, a túlélési arány pedig sokkal magasabb, ha korán felismerik. Jelezték: az alacsony dózisú computer tomográfiás vizsgálat (LDCT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének, alkalmazásával ötödével csökkenthető a tüdőrák okozta halálesetek számát.

Az új európai uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére.

Az EU által finanszírozott, SOLACE névre keresztelt projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok EU-szerte történő végrehajtásának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amelyek az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...