2024.04.18. 17:44:58 5917 227

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Kert a lakásban Fotó:123rf - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kert a lakásban Fotó:123rf

A különféle télikerttípusok révén – évszaktól és időjárási körülményektől függetlenül – élvezhetjük az általunk választott növények látványát és a természetes napfényt egyaránt. Ez a házhoz épített speciális „zöld oázis” lehetővé teszi, hogy még a tél kellős közepén is csempésszünk némi kellemes nyári napfény-hangulatot az életünkbe.

Sokan a télikertet a lakótér növelése céljából tartják fontosnak, melynek panorámaképes üvegezése egyrészt a belső tér esztétikumát növeli, másrészt pedig annak komfortját. Több helyen válik egyfajta személyes igényekhez igazított relaxációs zónává, ahol egy kényelmes fotelben biztosított a pihenés, feltöltődés. Akár mini könyvtárszobává is formálható, ahol alkalom nyílik a szellem napfénnyel átitatott pallérozására. Többhelyütt pedig magára ölti a vendégfogadó-szoba, ebédlő, kibővített nappali funkcióját is.

Extra térnyerési lehetőség

Számos háztulajdonos keresi a legoptimálisabb lakásbővítési alternatívákat – különösen olyan esetekben, ha bővül a család, és ebből kifolyólag több helyre lesz szükség. A precízen megtervezett és szakszerűen kivitelezett télikertek üvegezett helyiségekként képesek bővíteni a lakóteret. Ugyanakkor számos lehetőség kínálkozik az egyedi kialakításra, melyhez ma már számos anyagi és szerkezeti megoldás áll a rendelkezésünkre. A télikertek megálmodói kezdetben nem építették össze a lakóházat a télikerttel, azonban az egyre biztonságosabbá váló formai kialakításoknak köszönhetően ma már nem akadály a hozzáépítés sem. Ez utóbbi esetében ezek a térnövelő helyiségek akár a lakóépületek szerves részévé nőhetnek, egybeépülhetnek azokkal.

A télikert fajták egyik változata a lakótélikert, amelynek a célja a lakás térrel bővítése. Ez esetben is rendkívül fontos szempont a tájolás, hiszen – bár a napfénnyel élés kulcsszempont – meg szeretnénk akadályozni, hogy nyáron a túlmelegedés, télen pedig a túlzott lehűlés miatt váljon kényelmetlenné, nemkívánatossá a használata. A kapcsolt télikertek előnyei között pedig számon tarthatjuk a kiváló hőtechnikai szempontokat, a relatíve alacsonyabb költségeket, a térbővítő mibenlétet. Mindemellett azonban hátránynak minősülhet néhány esetleges esztétikai előnytelenség (pl. nincs összhangban az épülettel, eltér a tetőzet formája, nem megfelelő a tájolás).

A télikert építés (divat)hulláma a nyugati országokból hozzánk is eljutott, és mára már egyre többen kedvelik ezeket a megoldásokat. A kedv- és komfortnövelő élmény, mely szerint növényeket és több napfényt „költöztethetünk” az otthonainkba sokak figyelmét felkeltette. Ma már szerkezetükben és funkciójukban is gazdagabbá váltak ezek a terek, hiszen van, aki irodahelyiségként hasznosítja. Ez utóbbi akkor válik különösen kiemelt igénnyé, ha a munkahelyünk az otthonunkban van – lásd az utóbbi években egyre szélesebb körben térhódító home office jelenség hatására. Ezzel a megoldással a fizikai térben is megtörténhet a munkahely és otthon jelképes és térbeli szétválasztása, még ha csak egy üvegezett határolófallal történik is mindez.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...