2021.03.09. 18:00:31 12420 332

A tehéntej tényleg "élet, erő, egészség"?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékeztek még a régi tej reklámokra, amelyben minden gyereknek cicabajsza van, cukik és egészségesek? Majd elhangzik, hogy ’a tej élet, erő, egészség’? Mi igaz ebből valójában?

Tehénke - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tehénke

A tej fogyasztása Magyarországon is nagyon népszerű. Sajnos azonban, ez egyáltalán nem jó hír, mivel a tejnek (és itt most elsősorban a tejről, nem pedig a tejtermékekről van szó) számos negatív hatása van:

  • a tej eredetileg a bociknak való, hogy a tejet fogyasztva nagy és erős állatokká nőjenek. Ennek megfelelően tartalmazza az IGF-1 nevű hormont, ami a növekedési hormonnal együtt segíti a csont és szöveti növekedést. Ez bizonyos szintig szükséges (van a szervezetünkben is), főleg gyermekkorban, de plusz bevitelre felnőtt korban nincs szükségünk. Sőt, ennek számtalan káros hatását is kimutatták tanulmányok.

  • ugyan a tej glikémiás indexe nem magas (a vércukrot nem emeli meg túlságosan), ugyanakkor az inzulinszintünket megemeli! Ez különösen rossz hír azoknak, akik már inzulinrezisztenciával rendelkeznek, és ’csak’ egy zsírszegény tejjel készült tejeskávét isznak meg 2 óránként. A tej folyamatosan megdobálja az inzulinszintet, dolgoztatja az amúgy is kifáradt hasnyálmirigyünket, teljesen feleslegesen. Még nagyobb károkat okoz, ha ugyanezek az emberek a sportoláshoz ’kötelezően’ használt tejsavófehérje készítményeket isszák- hiába a gyógyszerek és a diéta, az eredmények nem fognak javulni.

  • a tej cukortartalma sem elhanyagolható, ráadásul gyorsan felszívódik és így gyorsan meg is emeli a vércukorszintet. Főleg igaz ez laktózmentes tej esetén, ahol a tejcukor már előemésztett állapotban van, így még gyorsabban felszívódik.

  • sokszor érvelnek a tej mellett azzal, hogy magas a fehérjetartalma, ezért muszáj fogyasztani. Ez sajnos nincs így, 1 dl tejben 3 g fehérje van, míg egy ’átlagos’ felnőtt nő fehérjeigénye 100-120 gr körüli. Még fél liter tejjel is csak a fehérjeigényünk kb. 15 %-át tudjuk bevinni.

  • a kalcium a másik, amivel kapcsolatosan az a tévhit kering, hogy főleg tejtermékekkel tudunk elegendő mennyiséget elfogyasztani. Sajnos azonban a tejnek ugyan van kalciumtartalma, de olyan formában, ami az emberi szervezetben nem tud felszívódni, és hatását sem tudja kifejteni.

  • a tej nyálkásít, ezért is nem szokták felsőlégúti problémák esetén javasolni a fogyasztását. Ugyanakkor ez a hatása a gyomorban is érvényesül úgy, hogy akadályozza a gyomorsav munkáját, ami pedig nagyon fontos ahhoz, hogy az odajutott ételek megfelelően emésztődjenek. A bélrendszerben is nyákot képez, így a tápanyagok felszívódását is akadályozhatja.

  • nagyon sokan eleve érzékenyek a laktózra (tejcukorra), és sajnos a számuk a kor előrehaladtával nő. Erre nem az a megoldás, ha enzimet szedünk, esetleg laktózmentes (valójában nem laktózmentes, hanem laktázenzimmel dúsított) tejet iszunk, hanem, ha nem eszünk olyan élelmiszert, amit szervezetünk valamiért nem tud megemészteni.

Összességében tehát látjuk, hogy semmi olyasmi nincs a tejben, amit más forrásból ne tudnák sokkal jobban és hatékonyabban elfogyasztani, ugyanakkor számtalan káros hatása van, amelyek miatt jobb, ha elkerüljük, vagy legalábbis erőteljesen lecsökkentjük a fogyasztását.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...