2024.03.18. 15:39:49 5042 169

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Fűnyírás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűnyírás

Mondhatnánk, hogy ez a vidéki élet velejárója. Aki kertes házba költözik, az kénytelen valamilyen módon a kertet rendben tartani, a szomszédnak pedig ezt elviselni. A baj csak azzal van, ha hétvégén sem jut a csendből a pihenni vágyóknak. Ezzel összefüggésben joggal merül fel a kérdés, hogy mikor zajonghat a szomszéd „kedve szerint” és mikor kell a többi környékbeli lakó nyugalmát figyelembe véve tartózkodni az ilyen jellegű tevékenységtől?

Ezzel összefüggésben ne egy nagy, mindenkire kiterjedő törvényt keressünk, mert bár ugyan a csendrendelet mindenkire kiterjedően meghatározza mely időszak minősül éjszakának és melyik nappalnak, valamint azt is, hogy ezen időszakokon belül mikor, milyen hangerejű tevékenység végezhető, azonban a konkrét szabályozást mindenki a települése szerint illetékes önkormányzatnál keresse- javasolja a jog365.hu.

Sokak által ismert, hogy általánosságban tilos a hangos tevékenységek végzése este 10 és reggel 6 óra között. Hozzátesszük, hogy viszonylag ritka, hogy jelen témánkkal kapcsolatban felmerüljön ezen általános csendrendeleti szabály áthágása. A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen szabályozás vonatkozik a napközben (főleg hétvégén, ünnep, vagy pihenőnapokon) végzett munkákra.

Az erre vonatkozó konkrét rendelkezéseket mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes önkormányzatnál kell keresse. A zajvédelem ugyanis helyi szabályozás alá esik, így az egyes önkormányzatok egyedileg tudják eldönteni, mikor lehet hangosan kertészkedni, illetve egyéb nagy zajjal járó munkát végezni.

Az egyes önkormányzati rendeletek ennél fogva eltérően szabályozzák zajvédelmet, viszont az önkormányzat honlapján mindenki számára elérhetően közzéteszik a vonatkozó jogszabályokat.

A példa kedvéért a cikk írójának lakóhelye szerinti zuglói rendelet úgy szabályozza a zöldfelületek építésével, fenntartásával kapcsolatos zajos tevékenység végzését, hogy azokat hétköznap legfeljebb 8 óra és 19 óra közötti időtartamban, szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon legfeljebb 9 óra és 18 óra közötti időtartamban lehet végezni.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy egy budapesti kerület szabályozása nagy eltéréseket mutathat például egy üdülőövezettel szemben. Balatonkenesének például kifejezetten van üdülőtelep része, valamint a többség inkább nyaralás alkalmával látogatja a települést, így a zajvédelme is szigorúbb, mint a budapesti XIV. kerületnek. Balatonkenesén zajjal járó tevékenységet, különösen építőipari, szerelési, kertépítési továbbá a lakosság háztartási igényeit kielégítő, zajkeltő munkát, munkanapokon 8.00 óra és 18.00 óra, szabadnapokon 9.00 óra és 15.00 óra között lehet végezni, munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem lehet végezni.

Mit tehetünk, ha szomszéd nem tartja be a jogszabályokat?

Elsőkörben próbáljunk meg konstruktív módon egyeztetni a szomszéddal, nem támadólag fellépni, hanem megkérni arra, hogy a jogszabály által meghatározott időszakban végezze a kerti munkákat. Amennyiben erre a szomszéd nem hajlandó és a tevékenységével átlépi azt a zajszintet, amelyet a jogszabály előír, akkor akár napközben is kihívhatjuk a rendőrséget a csendháborítás miatt.

Amennyiben a probléma visszatérő, úgy birtokvédelmi eljárás keretein belül lehet a jegyzőtől kérni, hogy a szomszédot tiltsa el a zavaró magatartástól.

A zajkeltők egyébként súlyos bírságra számíthatnak, éppen ezért a jószomszédi viszony megtartása érdekében mindenképpen a békés rendezést javasoljuk. További hasznos jogi tartalmakért és segítségért nézd meg a https://jog365.hu/blog/ oldalt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...