2018.01.06. 13:38:23 12211 406

A Szent Korona 40 éve tért haza
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények a legrégebbi koronázási együttes Európában - mondta Tóth Endre történész, a Nemzeti Múzeum nyugalmazott kurátora az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában, a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulóján.

Szent korona | MTI Fotó: Balogh Zoltán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szent korona | MTI Fotó: Balogh Zoltán

A korona az évszázadok során számos viszontagságon ment keresztül: elrabolták, elásták, elzálogosították, külföldön őrizték. A második világháború után több amerikai és magyar kezdeményezés született a korona hazaszállítására, de a tervek megvalósítását a hidegháború meghiúsította. A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter elnök hozta meg, aki számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt. 1977. október végén titkos tárgyalások kezdődtek az átadásról, de miután ezek híre kiszivárgott, heves vita bontakozott ki: többen ellenezték azt a Kongresszusban, tiltakozott a magyar emigráció egy része is. 1978. január 6-án adta vissza "az amerikai nép képviseletében" Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek.

A történész - akinek rövidesen monográfiája jelenik meg a koronázási jelvényekről - elmondta: kollégái, a Nemzeti Múzeum munkatársai közül is csak néhányan tudták, mikor landol a gép. Tóth Endre kiemelte: a korona hazatérésével egy olyan műtárgycsoport érkezett vissza, amely leginkább szimbolizálja a magyar múltat, a magyar történelmet.

A Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából szombaton nyílt nap van az Országházban, ahol a nemzeti ereklyéket a koronázási palást kivételével őrzik.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...