2015.01.19. 13:06:06 6039 19

A rossz szem is okozhat rossz tartást
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges gerinc feltétele a jó tartás. Az lenne az ideális, ha már gyerekkortól kezdve odaügyelnénk rá, de soha nem késő javítani rajta. Persze felnőttkorban már jóval nehezebb felismerni a rossz tartás okait, és elsajátítani azokat a szokásokat, amelyek javíthatnak a helyzeten, de egyáltalán nem lehetetlen!

Rossz szem, rossz tartás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rossz szem, rossz tartás

Mozgással a hátfájás megelőzéséért

Alakíts ki rendszeres edzésprogramot, naponta mozogj, hogy rugalmas maradj és az izmaid formában tartsd, különösen azokat, amelyek felelősek a jó testtartásért, mind például a hasizom és a hátizom. A jóga, különösen a gerincjóga, a fitneszlabda, a pilates vagy az úszás megfelelő sportok hátfájás ellen.

Fontos tényező a testsúly

Figyelj a testsúlyodra, mivel az befolyásolhatja a tartást, és sajnos a plusz kilók hátfájáshoz vezethetnek!

Ügyelj a megfelelő testsúly megtartására, hiszen a túlsúly hát- és derékfájást okozhat. Ha közép tájt halmozódnak fel a zsírpárnák, az gyengíti a hasizmokat és húzza a hátat, előbb utóbb tartásbeli majd pedig hátproblémákhoz vezethet.

A gyermekkori sérülések felnőtt korban krónikus hátfájássá fajulhatnak

Figyelj oda a sérüléseidre. Egy-egy gyermekkori sérülés is okozhat később problémákat: abnormális kinövések, tartásbeli hibák, hátfájás, derékfájás, gerincbántalmak jelentkezhetnek az életed során.

Rossz tartást a rossz szem is okozhat!

Vizsgáltasd meg a szemed! Látásproblémák is befolyásolhatják a tartást. Biztosan jól ülsz? Ellenőrizd magad most!

Ne homoríts és ne is púposíts, a medencédet húzd be a derekad alá, a combod legyen merőleges a talajjal, és lehetőség szerint a karod is. A vállaidat ne told hátra, ne húzd fel, de ne is ess be közéjük,hanem próbáld meg lazán tartani. Ne lógasd a fejed, hanem tartsd egyenesen! Ha rossz a szemed, akkor valószínűleg közel akarsz hajolni a monitorhoz, ami természetesen rossz tartást eredményez, és hát-, derék- vagy vállfájás lesz a vége.

Figyelj oda a munkahelyeden és otthon is! Mindig légy körültekintő, ha a hátadról van szó, hiszen a hátfájás nemcsak egyszerűen egy kellemetlen jelenség, de jelentősen befolyásolja az életminőséget!

Soha nincs késő a testtartás javítására, és a helyes testtartással a hátfájás is megelőzhető, sőt, enyhíthető is! Ahogy a megelőzésre, a kijavításra is első sorban a háterősítő sportokat javasoljuk, mint például az úszás, a jóga és a pilates.

Az ülő életmód kockázatairól és azok elhárításáról itt írtunk: Kockázatos a sok ülés!

Forrás: kosmodisk.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.