2024.05.02. 08:34:00 4887 190

A pillanat megörökítésének művészete - A fotózás élménye
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A többszörösen is díjnyertes, nemzetközileg nagy szakmai elismertségre szert tett, fekete-fehér stílusáról híres fotóművész és építész, Julia Anna Gospodarou szerint több tényező is szükséges ahhoz, hogy a fotózást művészetként értékeljük. Ezek között szerepel példaként az eredetiség is. A fényképezés mint művészet révén más szemszögből szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot. A művészetre pedig hajlamosak lehetünk úgy tekinteni, akárcsak egy olyan különleges eszközre, amely segít megérezni a belső egyensúlyt. Nem csoda, hogy egyre többen választják a fotózást hobbi tevékenységként.

Fotózás telefonnal Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fotózás telefonnal Fotó:123rf.hu

A pszichoanalitikus D. W. Winnicott szerint a művészek olyan emberek, akiket az önkifejezés és az elrejtőzés vágya közötti feszültség vezérel. Az önkifejezés az egyéni (szellemi) fejlődésünk egy alappillére, melyben a saját hangunkat és helyünket kívánjuk megtalálni. Ehhez olyan kifejezésmódokat keresünk, melyek a legközelebb állnak hozzánk, és amelyekkel akár több embertársunk is azonosulni tud. A kifejezés szándékára az is ösztönzőleg hathat, ha eredeti alkotásunk láttán sokan örömüket lelik, munkánkat és odaadásunkat nagyra értékelik.

Ám az is meglehet, hogy egy választott művészeti és kreatív tevékenységben, példaként a fotózásban, azért leljük kedvünket, mert az erre fordított idő kellőképpen feltölt bennünket. Előfordulhat, hogy idővel egy olyan közösséghez csatlakozunk, amelynek tagjai ugyancsak örömforrásként tekintenek a fotózásra. Így történt ez Kendra Okolitával is, akiben 2008-ban fogalmazódott meg az ötlet, hogy egy olyan online baráti közösséget hozzon létre, ahol a csatlakozók beszámolhatnak a fotózás örömeiről, elmesélhetik tapasztalataikat, másokat inspiráló előrelépéseiket. Ezért megalapította a kezdetben Clickin Moms néven futó, ma már Click Communityvé keresztelt közösséget. Ez a professzionális és pályakezdő (elsősorban női) fotósokból álló klub immár globálissá nőtte magát, melynek tagjai arra törekednek, hogy remekebbnél remekebb képeikkel boldogabbá tegyék a mindennapokat.

A Click Community felülete naponta gazdagodik olyan oktatóanyagokkal, videókkal és egyéb forrásokkal, melyekben sokan megtalálhatják aktuális fotós témájú kérdéseikre a választ. Mindemellett pedig visszajelzéseket, tanácsokat, támogatást kaphatnak a szakértő tagoktól, akik tudják: egyszer minden profi kezdő volt.

Fordulópont az életben: a fotózás élményével való találkozás

Susan Grimes, aki maga is tagja a fent említett fotós társaságnak háromgyermekes édesanyaként, a gyermekeivel otthon töltött idő alatt fedezte fel a fotózás örömét. Kezdetben az együtt töltött időt igyekezett megörökíteni, majd lassan szeretem-idővé formálódott a pillanatmegörökítés egyéni művészete. Susan elmondása szerint a fotózást több okból is érdemes hobbi tevékenységgé formálni. Ezekből sorolunk fel most néhány kedvcsinálót.

A fényképezőgép nem személyválogató, hiszen bárki, bármilyen életkorban, akármilyen szintről startolva belevághat a fotós kalandba. Mindehhez nem szükséges beszerezni egy méregdrága fényképezőgépet, sőt, még amiatt sem kell aggodalmaskodni, ha előtte a legminimálisabb fényképező-múlttal sem rendelkezett valaki. Kezdetben akár a telefonnal készített fotók is tökéletesen megfelelnek a célnak. Ha pedig be tudunk szerezni egy fényképezőgépet, akkor temérdek érdekességet megtanulhatunk a kompozícióról, a fényről, az expozícióról és a szerkesztés mibenlétéről. Ezzel a hozzáállással pedig gyorsan a fényképezés soron következő lépcsőfokán találhatjuk magunkat.

A fényképezés egészséges kihívásként is számon tartható, hiszen az elménk mindig kész lesz egy újabb információ befogadására. Legyen szó bár technikai kihívásokról, műfajokról, különféle projektekről vagy felszerelésekről, mindig akad újabb felfedezni való. Talán a legjobb az, hogy valójában nincsenek is korlátok, kedvünkre lehet kísérletezni az elénk táruló technikák sokaságával.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

Pénteken indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, tárlatvezetés, természetismereti foglalkozások, interaktív vízvizsgálat és gyereknapi programok várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén május 17. és 26. között országszerte. A programsorozat nyitórendezvénye pünkösdhétvégén a városligeti Vajdahunyadvárban lesz.

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?