2023.07.01. 17:55:16 7435 246

A pénzhez való viszonyulás a különféle kultúrákban, és pénzügyi személyiségtípusok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tagadhatatlan gazdasági funkciója mellett a pénzhez általában olyan értékeket társítunk, mint az anyagi biztonság és autonómia, a jövő (be)biztosíthatósága, értékkel telíthető élet, több választási lehetőség számos területen, egyéni igények kielégítése, célok megvalósítása. Sokak számára ismeretes az a pénzzel kapcsolatos szellemes nézet, mely szerint: „Rendben, hogy lélek, lélek, no de miből élek?”. Azzal az üzenettel, hogy „Való-igaz: a pénz önmagában nem boldogít, ámbár senkinek sem okoz fejfájást, ha bőven akad belőle…”

Pénztárcák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénztárcák

Ez a mindennapi életünk elengedhetetlen elemévé nőtt fizetési- és csereeszköz elengedhetetlen az áruk és szolgáltatások vásárlásához, a számlák kifizetéséhez, és nem utolsó sorban központi szerepet játszik a gazdaság gördülékeny működésében. De vajon minden kultúrában ugyanazt vallják a pénzről, vagy vannak eltérések e tekintetben? Sokak számára nem ismeretlen az a Jókaitól származó nézet, hogy: a magyar pénzt „keres”, a német pénzt „érdemel” (Geld verdienen), a francia „nyer” (gagner d’argent), az amerikai pedig, nem meglepő módon, pénzt „csinál” (to make money).

A pénzhez való viszonyulás időben és térben is eltérő lehet, különbséget mutathat a különféle társadalmi-kulturális csoportok életében, ugyanakkor nemek szerint is eltérés jelentkezhet:

  • a társadalmi ranglétrán való elhelyezkedést jelölheti, így státuszszimbólumként is működik;

  • elkülönítő szerepe is megmutatkozik (pl. felső- és középosztály);

  • egymástól jól megkülönböztethető attitűdök és ideológiák formálódnak ki a pénz által (pénzideológiai szempont).

A 2008-as világméretű pénzügyi válság óta egyre nagyobb érdeklődés övezi a pénzügyi kultúra kérdését. Fontossá vált a pénzügyi tudatosság, a körültekintő anyagi döntéshozatal, az alapvető pénzügyi kérdések azonosítása és értelmezése. A felmérésekből kiderült, hogy a pénzzel kapcsolatos viselkedésminták erőteljes befolyásoló tényezőkként vannak jelen az élet számos területén.

Ki mit hozott magával a saját környezetéből? Adott környezetben hogyan vélekedtek a pénzről, milyen érzelmeket kapcsoltak e kérdéskörhöz? – pl. negatív szemlélet lehet: „a pénz minden rossz forrása”; pozitív töltetű lehet: „a pénz a siker záloga, és tükrözi a teljesítményt”. Ugyanakkor képbe léphet az úgynevezett „kényszerűség”, ami azt jelenti, hogy a pénz egyfajta másokkal való összehasonlító alapként is felbukkanhat. Egyre szélesebb körben ismertté vált a Mellan-féle 9 pénzügyi személyiségtípus, mégpedig: 1. a spórolós, 2. a költekező, 3. az aszkéta, 4. a menekülő, 5. a harácsoló, 6. a dorbézoló, 7. az aggodalmaskodó, 8. a kockázatvállaló, 9. a kockázatkerülő.

Ha ki szeretnénk deríteni, hogy mi magunk melyik csoporthoz tartozók lehetünk, elvégezhetünk egy erre alkalmas pénzügyi személyiségtesztet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.