2016.06.15. 17:10:03 17357 268

A nyár réme: a lábgomba – Ismerd ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáron a strandon napfürdőzni, egy jót csobbanni a medence hűs vízében – nincs is ennél jobb elfoglaltság kánikula idején. Ám van, hogy az ezzel járó kellemetlenségeket sem ússzuk meg: talán itt, a medence- vagy vízparton a legkönnyebb összeszedni valamilyen lábat érintő fertőzést, mondjuk lábgombát.

Lábgomba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lábgomba

Ahhoz, hogy felvegyük vele a harcot, nem árt alaposan kiismernünk.

Hol támad?

A bőrgombák „családjába” tartozó lábgomba általában a lábujjak között „szeret” elterjedni. De átvándorolhat a talpra, vagy a sarok hátsó felére is. Ha a körmökre is átterjed, akkor ott már körömgombáról beszélünk.

Miből vehetjük észre, hogy „lábgombatámadás” ért minket?

Ami a legfeltűnőbb, az az erős viszketés a fentebb már írt helyeken (ujjak, talp, esetleg sarok). Ami szemmel is látható, az a bőr kipirosodása, illetve annak kopása. Később fel is hólyagosodhat a láb, apró pattanások keletkezhetnek az érintett területeken.

De miért támadhat meg minket?

Ha minden a terv szerint alakulna, elvileg ezeknek a kórokozóknak nem sok esélyük lenne bejutni a bőr alá, hiszen az azt körülvevő védőköpeny pont ezt a bejutást hivatott megakadályozni.

Ám megesik, hogy a bőr felülete kisebb vagy nagyobb sérüléseket szenved, és/vagy immunrendszerünk sem épp a legerősebb. Ilyenkor könnyen bejutnak a bőrünkbe, vagy bőrünk alá ezek a kórokozók és ott szépen szaporodnak tovább. A felső rétegekből persze mindig beljebb és beljebb jutnának. Ám szerencse, hogy bőrünk állandóan cserélődik, új réteg keletkezik, és a legfelső lekopik, így megnehezítve a gombák beljebb jutását. Ám pont ez az, ami mégiscsak veszélyes lehet. Ezekben a „ledobott” rétegekben még hosszú hetekig elélnek ezek a kórokozók. Így egy strandon például elég könnyű összetalálkozni velük…

Elkerülhető?

Némi odafigyeléssel igen. Például hanyagoljuk a mezítláb sétálást strandon, uszodában, illetve nyaralás alatt a szállodai szobában, apartmanunkban. Fontos, hogy minden zuhanyzás, fürdés után alaposan töröljük meg a lábunkat, beleértve a lábujjak közötti területet is. A lábizzadás is kedvez ezen gombák szaporodásának, így jó, ha pamut zoknit, vagy jól szellőző cipőt választunk. Illetve mind a zokni, mind a lábbeli esetén fontos, hogy ne legyen túl szoros egyik sem. Ezeken kívül talán az egyik legfontosabb, hogy ne hagyjuk elgyengülni immunrendszerünket. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele. És persze ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű mozgásról, amihez persze hozzátartozik egy megfelelően szellőző cipő és zokni is.

Mi történik, ha már megvan a baj?

Ha súlyos a baj, vagy nem kísérleteznénk otthoni házi szerekkel, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Ha először inkább megpróbálnánk mi magunk kikezelni a problémát, több módszer közül is választhatunk.

A hagymás, fokhagymás módszer nem biztos, hogy éppen a legjobb választás, de a türelmes és/vagy hagymarajongó partnerekkel megáldottak kipróbálhatják. Ebben az esetben lefekvés előtt dörzsöld be egy fokhagymával vagy hagymával a lábfejedet, húzz rá egy pamut zoknit és hagyd, hogy a hagymák éjjel kifejtsék jótékony hatásukat. Arra azért figyelmeztetnénk, hogy nem ez az éjszaka lesz életed legszenvedélyesebbje! :-)

Ha inkább egy fürdővel kényeztetnéd beteg lábaidat, akkor almaecetet és vizet keverj össze 1:4 arányban, keverj bele némi citromlevet és fél csésze sót, majd áztasd benne a problémás végtagokat 10 percig.

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal, vagy gyógyszerésszel való konzultációt.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.