2017.08.04. 14:10:33 10928 296

A nagyszülőség 8 íratlan szabálya
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt mondják, hogy nagyszülőnek lenni sokkal jobb, mint szülőnek lenni, hiszen a mamák és papák nyugodtan kényeztethetik a gyereket, (sőt, kényeztessék is), majd a szülők megoldják valahogy, ha picit túlzásba vitték… :) Van azonban néhány szabály, amit azért érdemes betartani.

Unoka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Unoka

1. Te vagy a felelős azért, hogy kapcsolatban maradjatok

A gyerekeknek nagyon ritkán jut eszükbe, hogy csak úgy felhívják a szüleiket vagy a nagyszüleiket, és ez teljesen természetes, ez egy ilyen dolog… Ne vedd magadra! Ha azt szeretnéd, hogy megmaradjon köztetek a kapocs, akkor kommunikálj vele ott, ahol válaszol. Írj neki sms-t, írj neki messengeren, tanuld meg használni a közösségi médiát, különböző telefonos alkalmazásokat. Néha hívd fel, érdeklődj a dolgairól, de azért ne legyél tolakodó.

2. A kedvenc nagyszülő az, akivel a legszórakoztatóbb lenni

Bár nem valljuk be, mindannyiunknak volt kedvenc nagymamája vagy nagypapája. Azok, akiket jobban szeretnek, azok hajlandóak új dolgokra a gyerek kedvéért, gyerekbarát programokat találnak ki és szabadon nevetnek. Ja, és persze finomakat sütnek. :)

3. Ha megbántanak, lépj tovább.

Elfelejtették a születésnapod? Nem hívtak meg karácsonyra vagy húsvétra? Beszólt a fiad vagy a menyed? Nos, jogosan emelsz hangot ilyenkor a sérelmednek, és tartoznak neked egy bocsánat kéréssel is, de annyit nem ér az egész, hogy haragot tarts. Beszéljétek meg a dolgokat, aztán fordítsatok hátat a múltnak, mert ha a kimondatlan szavak, a hosszas durcázások csak rosszat tesznek a kapcsolatotoknak, míg a megbocsátás és a kommunikáció erősíti azt.

4. Légy ott már a kezdeteknél

Amikor megérkezik az unokád, az hatalmas áldás, ugyanakkor rengeteg munkával is jár, főleg az újdonsült szülőknek. Ajánld fel a segítségedet: ha kell, takaríts, ha kell, főzz rájuk és természetesen bébiszitterkedj – így minőségi időt tölthetsz az unokáddal is, már a kezdetekkor.

5. Oszd meg az örömöd!

Megjött az unoka, és te csak vele akarsz lenni? Sajnos nem csak te érzed így, vannak nagynénik, nagybácsik, és ott vannak a másik nagyszülők. Beszéljétek meg, hogy ki mikor érkezik látogatóba, nem sajátíthatod ki az unokád! :) Ja, és bizonyára a szülőknek is van beleszólásuk a dolgokba… Látogassatok felváltva, az ünnepeket is évente rotáljátok, akárcsak a nyári vakációt a nagyiéknál. Hidd el, elég időt tölthetsz majd vele, és imádni fog az unokád.

6. Inkább hallgass!

Úgy gondolod, hogy nem jó a napi rendje a gyereknek, vagy esetleg túl szigorúak a tévével, édességekkel a szülők? Inkább ne mondj semmit, ha csak azt nem érzed, hogy veszélyben van a gyerek, illetve kifejezetten a tanácsodat kérik. A nagyszülők elejtett jó tanácsait kritikának veszik az szülők, így negatív hatással lehet a kapcsolatokra. Valakivel meg kell osztani a vélt vagy valós aggodalmaidat? Mondd el a barátaidnak, más családtagoknak és lehet, hogy megnyugtatnak, de legalábbis kibeszélheted magadból a dolgot.

7. Szerezd be a szükséges felszereléseket

Amire a babának vagy kis unokának szüksége lehet nálad, azt szerezd be (kérd kölcsön ismerőstől, vedd meg használtan stb.), ne kelljen a szülőknek mindent kétszer megvenni, vagy folyton cipelni. Jól fog esni nekik ez a figyelmesség, és szívesebben viszik az unokákat. Hidd el értékelni fognak bármilyen erőfeszítést.

8. Csak szabadon!

Bár a régi minták dolgoznak bennünk, vésd az eszedbe, hogy nagyot változott a világ és te is más ember vagy, mint a te saját nagyszüleid voltak, az unokád is más gyerek, mint amilyen te voltál vagy akár a szülei voltak. Úgyhogy csak egy dolgot tarts a szemed előtt: szeresd az unokádat és élvezd a vele töltött időt.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.