2017.08.04. 14:10:33 10923 296

A nagyszülőség 8 íratlan szabálya
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt mondják, hogy nagyszülőnek lenni sokkal jobb, mint szülőnek lenni, hiszen a mamák és papák nyugodtan kényeztethetik a gyereket, (sőt, kényeztessék is), majd a szülők megoldják valahogy, ha picit túlzásba vitték… :) Van azonban néhány szabály, amit azért érdemes betartani.

Unoka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Unoka

1. Te vagy a felelős azért, hogy kapcsolatban maradjatok

A gyerekeknek nagyon ritkán jut eszükbe, hogy csak úgy felhívják a szüleiket vagy a nagyszüleiket, és ez teljesen természetes, ez egy ilyen dolog… Ne vedd magadra! Ha azt szeretnéd, hogy megmaradjon köztetek a kapocs, akkor kommunikálj vele ott, ahol válaszol. Írj neki sms-t, írj neki messengeren, tanuld meg használni a közösségi médiát, különböző telefonos alkalmazásokat. Néha hívd fel, érdeklődj a dolgairól, de azért ne legyél tolakodó.

2. A kedvenc nagyszülő az, akivel a legszórakoztatóbb lenni

Bár nem valljuk be, mindannyiunknak volt kedvenc nagymamája vagy nagypapája. Azok, akiket jobban szeretnek, azok hajlandóak új dolgokra a gyerek kedvéért, gyerekbarát programokat találnak ki és szabadon nevetnek. Ja, és persze finomakat sütnek. :)

3. Ha megbántanak, lépj tovább.

Elfelejtették a születésnapod? Nem hívtak meg karácsonyra vagy húsvétra? Beszólt a fiad vagy a menyed? Nos, jogosan emelsz hangot ilyenkor a sérelmednek, és tartoznak neked egy bocsánat kéréssel is, de annyit nem ér az egész, hogy haragot tarts. Beszéljétek meg a dolgokat, aztán fordítsatok hátat a múltnak, mert ha a kimondatlan szavak, a hosszas durcázások csak rosszat tesznek a kapcsolatotoknak, míg a megbocsátás és a kommunikáció erősíti azt.

4. Légy ott már a kezdeteknél

Amikor megérkezik az unokád, az hatalmas áldás, ugyanakkor rengeteg munkával is jár, főleg az újdonsült szülőknek. Ajánld fel a segítségedet: ha kell, takaríts, ha kell, főzz rájuk és természetesen bébiszitterkedj – így minőségi időt tölthetsz az unokáddal is, már a kezdetekkor.

5. Oszd meg az örömöd!

Megjött az unoka, és te csak vele akarsz lenni? Sajnos nem csak te érzed így, vannak nagynénik, nagybácsik, és ott vannak a másik nagyszülők. Beszéljétek meg, hogy ki mikor érkezik látogatóba, nem sajátíthatod ki az unokád! :) Ja, és bizonyára a szülőknek is van beleszólásuk a dolgokba… Látogassatok felváltva, az ünnepeket is évente rotáljátok, akárcsak a nyári vakációt a nagyiéknál. Hidd el, elég időt tölthetsz majd vele, és imádni fog az unokád.

6. Inkább hallgass!

Úgy gondolod, hogy nem jó a napi rendje a gyereknek, vagy esetleg túl szigorúak a tévével, édességekkel a szülők? Inkább ne mondj semmit, ha csak azt nem érzed, hogy veszélyben van a gyerek, illetve kifejezetten a tanácsodat kérik. A nagyszülők elejtett jó tanácsait kritikának veszik az szülők, így negatív hatással lehet a kapcsolatokra. Valakivel meg kell osztani a vélt vagy valós aggodalmaidat? Mondd el a barátaidnak, más családtagoknak és lehet, hogy megnyugtatnak, de legalábbis kibeszélheted magadból a dolgot.

7. Szerezd be a szükséges felszereléseket

Amire a babának vagy kis unokának szüksége lehet nálad, azt szerezd be (kérd kölcsön ismerőstől, vedd meg használtan stb.), ne kelljen a szülőknek mindent kétszer megvenni, vagy folyton cipelni. Jól fog esni nekik ez a figyelmesség, és szívesebben viszik az unokákat. Hidd el értékelni fognak bármilyen erőfeszítést.

8. Csak szabadon!

Bár a régi minták dolgoznak bennünk, vésd az eszedbe, hogy nagyot változott a világ és te is más ember vagy, mint a te saját nagyszüleid voltak, az unokád is más gyerek, mint amilyen te voltál vagy akár a szülei voltak. Úgyhogy csak egy dolgot tarts a szemed előtt: szeresd az unokádat és élvezd a vele töltött időt.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...