2017.11.23. 13:40:10 10504 320

A mikulásvirág, mint a karácsony kötelező kelléke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tartsa fel a kezét az, aki még életében nem kapott ajándékba legalább egyszer mikulásvirágot, ahogy közeledtek az ünnepek. Mindenesetre élete során szinte biztos, hogy mindenki találkozott már minimum egyszer ezzel a különleges virággal.

Mikulásvirág | Fotó: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikulásvirág | Fotó: pixabay.com

Igen, arról a fura, általában piros és zöld levelű, legtöbb esetben cserépben kapható növényről beszélünk, amit november közepétől lehet legnagyobb volumenben kapni a kertészetekben, virágboltokban, és népszerűsége nem csökken egészen a karácsonyi ünnepkör végéig, sőt.

Az eredeti növény

Kevesen tudják, hogy maga a cserje akár 4 méter magasra is megnő, tulajdonképpen nemesített változatát szoktuk előszeretettel ajándékozni, és ezeknek a virágzati fellevelei már nem is csak a hagyományos színében léteznek, hanem találhatunk már fehér, csíkos, rózsaszín nemesítést is. Ennek ellenére a legkedveltebb színállása a piros, ez elég egyértelművé válhat számunkra, ha decemberben betévedünk egy virágboltba.

Hogyan gondozzuk

Virágunkat lehetőség szerint napos, világos, de nem meleg helyre szükséges tenni. Nem szereti a száraz levegőt, tehát a fűtőtest közelsége kilőve. Akkor teszünk vele leginkább jót, ha hűvös levegőjű, max 20 fokos, világos helyen szállásoljuk el. Nem szabad túllocsolni, vízigénye nem kiemelkedő, a földje soha ne legyen a nedvességtől tocsogó, de igazából az sem árt neki, ha a talaj teteje száraz kissé. Sokat segíthetünk a növénynek azzal, ha miután megvettük, megkaptuk, otthagyta a Mikulás az asztalunkon, a műanyag cserépből –szinte biztos, hogy ebben hozzák kereskedelmi forgalomba – kivesszük, és rendes cserépbe ültetjük.

Utógondozás

Elvirágzás után – miután a színes fellevelek is elhervadnak – a főhajtást vágjuk vissza az első oldalelágazásig. Közepesen ritkán öntözzük – úgy nagyjából 2-3 hetente – és a nyári hetekre-hónapokra akár a kertbe is kitehetjük, amennyiben tűző naptól abszolút védett helyet tudunk neki találni. Ha van bennünk vállalkozó szellem, akkor próbáljuk meg újra virágoztatni. Ezt úgy tehetjük meg, ha biztosítjuk számára a fénymentes időszakokat is, amit úgy tudunk elérni, hogy naponta csak 8-10 órán keresztül engedjük fényközelbe. A takarással tudunk leginkább játszani, illetve arra kell még figyelnünk, hogy egyenletes hőmérsékletben tartsuk. Ha karácsonyra szeretnénk színes leveleket látni a növényen, akkor már októberben el kell kezdenünk a „terápiát”. Amint megjelennek az első színesedő levelek, abbahagyhatjuk a növény napi takarását. A siker akkor sem garantált, ahogy nagymamám szinte minden alkalommal bosszúsan megállapította. De ha van szabad kapacitásunk ezzel foglalkozni, akkor legalább egyszer érdemes megpróbálni.

Mi illik még az adventhez?

Itt egy csokorba gyűjtöttük neked az adventi ünnepkör hagyományos növényeit, melyekkel egy kis színt csempészhetsz az otthonodba télen is!

Adventi szobanövények, avagy milyen zöldek illenek az ünnepi hangulathoz

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...