2021.08.27. 17:55:56 14412 312

A magyar porcelán kultúra, avagy Zsolnay kontra Herendi
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarország hosszú évtizedek óta híres bizonyos igen különleges dolgairól, úgy, mint a rendkívül finom kalocsai paprika, a pálinka vagy a szép asszonyok. Mégis kevés köztük az, ami hozott akkora értékű és mértékű világhírt kis hazánknak, mint a porcelánok. A Herendi, Zsolnay és Hollóházi remekművek.

Pécs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pécs

Magyarországon csak a 19. században kezdődött meg a porcelángyártás, pedig a világban már a 14. századtól dokumentáltan fejlődött a kerámiaipar ezen ága. Kínából indult, ahol mindjárt óriási művészeti ággá nőtt, majd a kereszteslovagokkal érkezett meg Európa területére. Természetesen ekkor még luxus volt, hiszen ritkaság számba ment – ráadásul előállításához igen magas hő, 1200-1400 Celsius fok kell. A kezdetekhez képest kései magyar gyártás azonban hamar szárnyra kapott, végül hungarikummá nőtte ki magát.

Három világhírű porcelángyár

Herendi

Gazdag, aprólékos, kidolgozott mintákkal díszített, rendkívül jó minőségű alapanyagokból elkészített mesterműveiket a világ szinte minden pontján árulják. Uralkodó elit kedvence volt a kezdetektől, népszerűsége máig töretlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy jelenleg is a legdrágább porcelánok közé tartozik. A korábban legyártott mintákat, színeket, formákat ma is újra lehet rendelni egytől egyig, ha valaki egy bizonyos darabot kíván magáénak tudni, ám az egyedi darabok gyártása igen szigorú kritériumokhoz és nem kis anyagi költséghez kötött. Porcelanium látogatóközpont, a Porcelánművészeti Múzeum pedig betekintést enged a gyártás múltja és kulisszái mögé is.

Hollóházi

Formavilága paraszt fazekasok munkáját emeli ki a múltból, mintái is gyakran mezei virágok, vidéki idillt idéző motívumok, melyeket rendkívül tehetséges porcelánfestők kézzel alkottak a mázra. Védjegyezés csak az ezerkilencszázas évek elejétől került a kerámiákra, majd a 70-es évektől világhírű művészekkel kooperációban készítették el a legkülönlegesebb termékeket. Igen híresek például a Szász Endre darabok és akárcsak a Zsolnay gyár, a Hollóházi porcelángyár is együttműködött Victor Vasarely-vel is. A Hollóházi porcelánok szintén a világ minden táján közkedvelt, becsült darabok a mai napig.

Zsolnay

A Zsolnay porcelánok rendkívül változatosak, különleges, folyamatosan megújuló darabok készültek egyedi alapanyagok és mázak felhasználásával. Ennek köszönhetően pedig igen sok a teljesen egyedüli példány is, ami valóságos kincs a gyűjtők számára. A fentebb említett Victor Vasarely-n kívül is előszeretettel dolgoztak együtt tehetséges képzőművészekkel, tovább színesítve a termékek sorát.

Ha egy Zsolnayba botlunk otthon, a Herendivel ellentétben nehezebb dolgunk lesz megállapítani az értékét vagy a készítés idejét. Zsolnay pecsétek ugyan változtak időről időre, ami segíthet az azonosításban, de nem találunk az interneten egy pontos gyűjteményt arról, hogy melyik időszakban melyik pecséttel látták el az értékes porcelánt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...