2023.06.13. 12:25:00 6528 278

A magyar feltalálók napja - Melyik találmányra vagy a legbüszkébb?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amennyiben felmérést végeznénk a magyarok körében a legismertebb magyar találmányok ismertségéről, talán Bíró László és a golyóstoll, Rubik Ernő bűvös kockája, valamint Jedlik Ányos és a szódavíz jutna legtöbbször honfitársaink eszébe. Pedig a világ ezeken kívül még nagyon sok mindent köszönhet tudósainknak. Legyünk rájuk büszkék!

Bűvös kocka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bűvös kocka

2009-ben a Magyar Feltalálók Egyesülete fennállásuk 20. évfordulójának emlékére - és a nemzetközi ünnepnaphoz hasonlóan - bevezette a magyar feltalálók napját. Június 13-ára azért esett a választásuk, mert így szerettek volna tisztelegni a világhírű Nobel-díjas tudósunk előtt. Szent-Györgyi Albert ugyanis ezen a napon született. Érdemes azt is megjegyeznünk, hogy rajta kívül Békesy György (biofizikus; emberi hallószerv működésére vonatkozó kutatásokkal kapcsolatos felfedezéseiért) és Gábor Dénes (fizikus; hologram, holográfia feltalálásáért) ugyancsak abban a kitüntetésben részesült, hogy munkásságáért Nobel-díjat ítéltek neki oda. Gábor Dénes neve azért szintén ismerős lehet a számunkra, mert több hazai intézmény is a nevét viseli.

Magyar feltalálóknak köszönhető híres találmányok

Rögtön személyes kedvencemmel kezdeném, ugyanis sokáig az volt a vágyam, hogy pilóta lehessek. A modernkori repülés egyik meghatározó eszköze, a helikopter is magyar tudós érdeme. Nevezetesen Asbóth Oszkárnak sikerült először olyan emelőcsavaros, rotoros repülőszerkezetet alkotnia, amelyik nagy magasságban volt képes vízszintes és függőleges irányban is repülni.
A szárazföldi fuvarozás és közlekedés terén pedig Kandó Kálmán alkotott korszakalkotót, amikor a fázisváltó révén létrejöhetett a villanymozdony.

Mihály Dénes szerepe egészen az állóképek távolba közvetítésétől kezdődött, majd a világon elsőként tudott mozgó televíziós közvetítést sugározni. Munkássága a hangosfilm területén hasznosított szabadalmában csúcsosodott ki.
Goldmark Péter Károly nevéhez nem csupán a lakossági színes televíziózás kötődik, de ugyancsak ő alkotta meg a televízió orvosi alkalmazásának elméletét, sőt találmányaival szintén nagy szerepet játszott az űrkutatás és néhány haditechnikai területen is.

Gondoltad volna, hogy az úgynevezett szárazoltó berendezések (tehát nem vízzel történő oltás) feltalálása konkrétan egy tűzoltó nevéhez fűződik? A vízkármentes oltásokat Szilvay Kornél poroltó készülékei tették lehetővé.
A mai részecskegyorsítók korai elődjét pedig nem más, mint hazánk egyik legismertebb fizikusa, Simonyi Károly alkotta meg.

Íme az első és sajnos egyetlen hölgy az ismertetőnk során: A Napkirálynőként is emlegetett Telkes Mária nevét azért érdemes megjegyeznünk, aki a napenergia hasznosítása – a hő kémiai útján történő tárolása - révén megtervezte az első teljes egészében napenergiával fűtött épület fűtésrendszerét.

Ha ennyi érdekességet olvasva kicsit felzaklattad magad, szükséged lehet egy enyhe nyugtatóra! Ennek lehetőségét nem másnak, mint Selye János vegyésznek köszönhetünk, aki orvosi diplomával is rendelkezett.
Nemrég baleset ért, és a térdem állapotán lézerterápiával tudtak csak javítani. Most már tudom, kinek kell köszönetet mondanom ezért a gyógymódért! A polarizált fényterápia és a lézerfénnyel történő gyógyítás (hegesedés elősegítése, sejtműködés serkentése) lehetőségének felfedezője Mester Endre volt.

Forrás: hu.wikipedia.org, magyarelme.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...