2020.06.22. 16:31:26 13125 382

A legpuhább kenyér – knédli sütésre fel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar gasztronómia elengedhetetlen epizódja a mártogatás, hiszen a zaft, a lé, a szósz különösen ízes és ahogy a puha kenyérke felszívja, majd teljessé teszi az ízt… utánozhatatlan. A legtutibb mártogatni való, a knédli, azonban mégsem itthoni találmány. Készítsd el a cseh konyha csodáját!

Knédli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Knédli

A cseh nemzeti köretet igen változatosan lehet elkészíteni, ráadásul már a Szlovák határt átlépve is megkóstolhatjuk bármely étteremben. A pacallevestől, a sült disznóhúsig vagy a cseh vadasig minden étel mellé szuper kiegészítő és ugyanilyen jól passzol a tradicionális magyar ételekhez. Süss knédlit a gulyás mellé, a pörköt köretének, vagy kínáld halászlével!

Ez a végtelenül puha, héj nélküli kenyérke egy XIX. századi prágai vendéglős sikertörténete, bár arról nincs információ, hogy még megélhette-e a knédli sikerét. Az étel népszerűsége napjainkban azonban megingathatatlan és töretlen, készítik füstölhússal-, szalonnával töltve, létezik krumplis és zsemlés verzió is. Zsemlés knédli

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 2 db szikkadt „tegnapi” zsömle
  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája

A lisztet tegyük egy magasabb falú tálba, a felfuttatott élesztőt rakjuk a liszt közepébe, locsoljuk meg két evőkanál olvasztott vajjal, majd gyúrjuk tésztává. Mivel itt még ragad, érdemes beliszteznünk előtte a kezeinket. Alapos átgyúrás után fedjük le az edényt és pihentessük meleg helyen, míg megkel. Következő lépésként adjuk hozzá a sót, a tejet és a tojássárgáját, dolgozzuk össze keményebb tésztává egy kis liszt hozzáadásával. Kockázzuk fel a zsemlét és gyúrjuk a megkelt tésztánkba azt is.

Az így kapott méretes darabot, osszuk két részre, alakítsuk hosszúkás vekni formára. Forraljunk vizet és helyezzük a tésztákat a vízbe úgy, hogy az mindenhol ellepje. 25 perc főzés után kiemelhetjük. Cérnával szeleteléssel lesz a legkönnyebb dolgunk, de éles késsel is nekivághatunk.

Krumplis knédli

Ezeket készítsd elő:

  • 80 dkg meghámozott főtt burgonya
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 10 dkg liszt

A főtt burgonyát reszeld le kis lyukú reszelőn és sózd meg. Szórd meg a keményítővel és üsd a közepébe a tojást. Folyamatos keverés mellett adagold hozzá a búzadarát és a lisztet is, majd szedd négy bucira az így elkészült tésztádat. A fentihez hasonlóan hosszúkás kenyeret formálj belőlük, és forró vízben, 15-20 percen át főzd. Ha elkészült, frissen szeleteld fel és lehetőség szerint melegen tálald a szaftos ételek, húsok mellé.

Húsos töltelék - bármely knédlihez

A fentiek önmagukban kiváló köretek, ám a cseh finomságot könnyedén egytálétellé varázsolhatjuk egy húsos vagy káposztás töltelékkel.

Ebből dolgozunk:

  • 30 dkg sertéshús (tetszés szerinti, például tarja)
  • 1 fej vöröshagyma
  • ½ deciliter olaj
  • 1 evőkanál paprikakrém
  • 1 db zöldpaprika

Aprítsuk fel kis kockákra a hagymát és a húst. A hagymát futtassuk meg olajon, majd pirítsuk rá a disznóhúst. Öntsük fel egy fél pohár vízzel, adjuk hozzá a paprikakrémet és a felaprított zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk is meg. Hogyha szükségesnek látjuk, tegyünk még alá vizet, majd, ha puhára főtt a husi, zárjuk le és hagyjuk hűlni. Langyosan vagy hidegen töltsük a knédli tésztába, annak kifőzése előtt.

Ha esetleg valami csoda folytán nem fogyna el frissen az összes knédli, gőz fölött tudjuk úgy újra melegíteni, hogy az állaga tökéletes maradjon.

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.