2023.12.06. 15:37:40 6426 273

A krampusz: A téli ünnepek sötétebb oldala
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A krampusz egy olyan figura, akit a téli ünnepek kapcsán sokan ismernek, különösen Közép-Európában és az Alpok régiójában. Bár a Mikulás hozza az ajándékokat a jó gyerekeknek, a krampusz a rossz magatartású gyermekeket "látogatja meg". Ez a különös alak az ünnepi szezon sötétebb és hagyományokkal rendelkező oldalát reprezentálja. Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a krampusz történetét, szimbolikáját és azokat a hagyományokat, amelyek körülveszik ezt a misztikus alakot.

Krampusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krampusz

A krampusz története és származása

A krampusz eredete a germán és az alpesi néphagyományokban található meg. A figura a középkori európai folklór részévé vált, és később a keresztény ünnepekhez kapcsolódott. A krampusz hagyománya elsősorban Ausztriában, Németországban, Magyarországon, Csehországban és más közép-európai országokban él, de egyre szélesebb körben ismert a világon. Magyarországra Ausztriából érkezett, így a krampusz szó is osztrák eredetű(krampus).

A krampusz egy démoni vagy sátáni jellegű alak, akinek küldetése az, hogy megbüntesse a rossz viselkedésű gyerekeket. A Mikulás és a krampusz közös látogatásai egyfajta kontrasztot alkotnak, jelképezve a jutalmazást és a büntetést az ünnepi időszakban.

A krampusz megjelenése

A krampusz megjelenése sokféle lehet, de általában egy szörnyűséges, szőrös, szarvasfejű vagy kecskeszarvú alak, hosszú nyelvével és ostorral a kezében. Gyakran fekete, rozsdavörös vagy sötétzöld színű szőrrel borított testtel rendelkezik. A hagyományok szerint a krampusz elhozza a rossz gyerekeknek a szenet vagy más büntetést, és a jellegzetes ostorral fenyegetőzik.

A krampusz ünneplése

Stájerországban a krampuszt is külön ünneplik Krampusz-napon. December 5-én éjjel krampuszok csoportjai, különféle jelmezekben és maszkokba öltözve, utcákon és tereken vonulnak, hogy megfélemlítsék és megtréfálják az embereket, különösen a gyerekeket. Ez a látványos esemény úgy szórakoztat, hogy közben fenntartja a krampusz hagyományok sötétebb, rémisztőbb aspektusát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...