2015.12.23. 14:45:31 25959 234

A közönséges erdei fenyő – tudtad, hogy gyógynövény?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenyő hatóanyagait - orvosi felügyelet mellett - külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk egészségünk megőrzéséhez. Tea, fürdő, balzsam is készülhet belőle. Ki gondolta volna, hogy ilyen sokoldalú?

Fenyőerdő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőerdő

Az erdeifenyő 30 m magasságot is elérő örökzöld fa, héjkérge repedezett, a törzs alsó része szürke, a felső téglavörös. A rügyeket barna gyantás felületű hártyalevelek borítják. A kifejlődött levelek párosával helyezkednek el a hajtásokon. A tobozok 2,5 - 7 cm hosszúak, a fás pikkelyek csúcsa rombusz alakban megvastagodott. A tobozban lévő magvak a következő tavaszra érnek meg.

Felhasznált részei

A rügyeket, a gyantát és a tűleveleket hasznosítják. A fiatal rügyeket március-áprilisban gyűjtik be, hogy illóolajat vonjanak ki belőlük. Használják szárítva is. Az erdeifenyő törzskérgén ejtett bevágásokból szivárog ki a fenyőbalzsam vagy Terebinthina, amelynek vízgőz-desztillálása során elkülönítik az illékony frakciót; a visszamaradt rész a fenyőgyanta. A gyógyszeripar a tűlevelekből nyert illóolajat is felhasználja.

Hatóanyaga

az erdeifenyő illóolaja monoterpén szénhidrogénekből és ezek karbonsavas észtereiből áll. A fenyőgyantát diterpének és lignánok alkotják.

Minden toboz, így az erdeifenyő toboza is, kiválaszt egy ragadós és színtelen anyagot, a terpentint, amely oxidálódva aranysárga lesz. A terpentin gyanta anyagokat (terpének) és illóolajat foglal magában. Régen népszerű köptető, vérzéscsillapító, fertőtlenítő-, idegfájdalmat enyhítő szer volt. Mára főként illatszerek és ragasztóanyagok előállítása során használják.

Gyógyhatása

A fenyőrügynek köhögéscsillapító és köptető hatása van. Biztosítja a felső légutak átjárhatóságát. Terebentintartalma serkenti a bőr vérkeringését. Gyulladásgátló hatása is közismert.

Felhasználása

A rügyek forrázata idült hörghurut, köhögés és gégehurut esetén ajánlott. A fenyőtűlevél-illóolajat külsőleg alkalmazzák, de gyógyszerek formájában a nátha és meghűlés kiegészítő kezeléseként is. A terpentinből nyert illóolaj hatékony a reumatikus fájdalmak ellen.

Alkalmazása

Hörghurut, köhögés

Teaforrázat: 20 g rügyet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, hagyja ázni 10 percig, majd szűrje le. Napi adat: 4-5 csésze.

Gégehurut

Teaforrázat (fent): naponta 4-5 alkalommal.

Nátha, meghűlés

Inhalálás forrázattal (fent): naponta 3-4 alkalommal.

Fürdők: 250 g szárított fenyőlevelet tegyen egy vászonzsákba, mártsa bele a meleg vizes fürdőbe. Vagy: 250 g-nyi fenyőtűlevelet tegyen 2 liter forrásban lévő vízbe és hagyja kb. 20 percig ázni, majd szűrje le és adja a meleg fürdőhöz.

Reumatikus fájdalmak

Kenőcs vagy gyógybalzsam (a terpentinből nyert illóolaj felhasználásával): naponta több alkalommal.

FIGYELMEZTETÉS!

A belsőleg alkalmazott felnőtt napi adag nem haladhatja meg az 50 mg-ot. az illóolaj allergiát válthat ki! Kizárólag orvosi rendeletre és orvosi ellenőrzés mellett használható.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.com/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...