2016.07.06. 08:37:49 14710 306

A konyhád 5 legpiszkosabb dolga!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nemzetközi, otthonok higiéniájával foglalkozó intézet szerint az otthonunk legkevésbé higiénikus helyisége a konyha. Nem is gondolnád, hogy azon belül melyek a legpiszkosabb helyek és tárgyak… Egyik-másik számunkra is meglepetés volt. Mindenesetre jó tudni róla, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk.

Rumlis konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rumlis konyha

Hiába takarítunk, a baktériumok, a penész, a por és a kosz ellen nem lehet úgy felvenni a kesztyűt, hogy annak hosszú távon eredménye legyen. Ezért rendszeresen oda kell tenni magunkat, ha azt akarjuk, hogy az egész családunk higiénikus környezetben tartózkodjon. Néha bizony félvállról vesszük ezeket a dolgokat, de ha elmennénk egy fertőzésekre, baktérium tenyésztésre is kiterjedő alapos vizelet vizsgálatra, lehet, hogy antibiotikum kúra lenne a vége, még akkor is, ha nincsenek tüneteink... Egyszóval takarítani kell és fertőtleníteni is muszáj, hiszen elég egy legyengült immunrendszer, hogy ne tudjunk megküzdeni azokkal a dolgokkal, amelyeket egyébként fel sem vennénk..

Mindenesetre mi meglepődtünk, hogy hol van a legtöbb baci a konyhában, és hogy milyen gyakran kellene cserélgetni, takarítani és fertőtleníteni őket. Nézd át te is a listát jó alaposan, és vedd fel a takarítós kesztyűd, hogy ezeket a régen kialmolt, kicserélt vagy lefertőtlenített dolgok miatt ma már nyugodtabban alhass.

A hűtőszekrény polcai

Egy 2013-ban elvégzett kutatás szerint a konyha legkevésbé higiénikus része a zöldséges rekesz, és a polc, ahova általában a húsokat, felvágottakat teszed be. Állítólag szalmonella, gomba és penész, lisztéria baktériumokat is találtak itt a kutatók. A szalmonella egyébként a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, amely hányást, hasmenést, lázat okozhat. Hogy elkerüljük a fertőzéseket, a zöldségeket, a húst és tojást tartsuk egymástól távol, elválasztva. Mielőtt és miután felhasználjuk ezeket az alapanyagokat, alaposan mossunk kezet, és ne feledkezzünk el a vágódeszkák, tálcák fertőtlenítéséről sem. A hűtőszekrényt is takarítsuk rendszeresen: ehhez jó lehet az enyhén mosószeres meleg víz, esetleg az ecetes vagy a szódabikarbónás víz. Miután kimostuk, töröljük át szárazon is.

A szivacsok és a mosogatóruhák

Egy 2011-es amerikai kutatásban úgy találták, hogy a legtöbb konyhai szivacs is igazi bacitanya. A vizsgált szivacsoknak több mint 75%-án találtak valamilyen oda nem illő csúnya baktériumot, például szalmonellát és E-colit. Mosogatás közben sok baci ver tanyát a szivacsokon, amelyeket általában nem vagy nem megfelelően fertőtlenítünk a következő használat előtt. Ráadásul csak rontunk a helyzeten, ha a vizes szivacsot a mosogatóban hagyjuk, ahol meg sem tud száradni, így tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumoknak a szaporodáshoz is. Cseréld sűrűbben a szivacsokat és konyharuhákat, mosogatórongyokat, vagy mosd ki őket használat előtt forró vízben, esetleg dobd be a mikróba 2 percre.

A konzervnyitó

Érdekes, hogy konyhák többségében a konzervnyitó is a legkevésbé higiénikus tárgyak között szerepelt. Szalmonella, E-coli, penészgombák mind-mind megtalálhatóak rajta. Ezt a konyhai eszközt is el kell mosni minden használat után, forró, mosószeres vízzel és jól le kell öblíteni, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A turmixgép

Bár valószínűleg nem számítottál rá, a laborvizsgálatok során viszont úgy találták, hogy a leggyakoribb bacikból bizony a turmixgépre is jut, hiszen a lehető legváltozatosabb alapanyagokkal használjuk. Előfordulhat, hogy nyers húst is darálunk benne…, aztán meg zöldségeket, gyümölcsöket… Minden használat után azonnal mossuk el forró vízzel a kivehető részeit, vagy tegyük ezeket a mosogatógépbe!

A mosogató, a szárító és a konyhapult

Gyorsan letörlöd őket a szivaccsal, öblíted és már mész is, igaz? Lehet, hogy ez nem elég. A pultra rengeteg baci kerülhet a főzés előkészítése közben, vagy a bevásárló szatyorról. A mosogatóban pedig az ott maradt ételmaradékok miatt szaporodhatnak el a bacik. Ráadásul egy piszkos mosogatószivaccsal csak rontunk a helyzeten. A legjobb, ha ezen felületek tisztításához másik szivacsot vagy konyharuhát fogunk be, és legalább ecetes meleg vízzel áttöröljük őket minden este. Hetente egyszer vagy kétszer végezzünk alaposabb fertőtlenítést.

Cikkajánló: A top 5 természetes fertőtlenítőszer, amely garantálja a lakás higiéniáját

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?