2015.03.03. 08:00:00 5825 174

A klímaváltozásnak ellenálló új kávébabot keresnek a brit kutatók
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Versenyt futnak az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei: a melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.

Zöld és barna szemes kávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld és barna szemes kávé

Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, arab kávét (Coffea arabica) termesztenek. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé.

"A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul" - mondta Kathy Willis professzor, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek következő öt évre meghirdetett projektjének elindításakor.

A kutatók most a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változatnak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A globális kávéfogyasztás mértéke jelentősen megnövekedett az elmúlt néhány évtizedben. A kávé mára a világ legkedveltebb italává nőtte ki magát: a becslések szerint évente 500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Nagy-Britanniában a fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta.

Az elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek, ez is aláhúzza a kutatás jelentőségét.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.