2020.03.15. 17:19:12 9645 302

A kézmosás pszichológiai hatásai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kézmosás népszerűsítésével Semmelweis Ignác számtalan állapotos anyát és gyermekét mentette meg, bár akkoriban még csak az orvosoknál jött divatba. Később azonban a nép is rájött a kézmosás előnyeire. Arról viszont kevés szó esik, hogy a kézmosásnak lelki hatásai is vannak.

Kézmosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kézmosás

Elengedhetetlenül fontos, de nem egyetlen haszna a kézmosásnak, hogy nem fertőződünk meg a baktériumoktól, gombáktól, más kórokozóktól. Lelki jelentőséget is hordoz magában a művelet, ezt pedig régebb óta tudja az emberiség, mint a fizikai, biológiai hasznát.

A lemosás pszichológiája

Bármely kultúrába, vallási irányzatba tekintünk bele alaposabban, szinte biztosan találkozunk egy-két megtisztulással, lemosással, rituális mosakodással kapcsolatos hittel. Évezredek óta hiszi az ember a bűnt piszoknak, melytől szabadulna. Bár a mosakodás nagyobb divat lett, a bűnből való kimosakodások hagyományát már kevésbé gyakoroljuk manapság. Még ha tartjuk is magunkat a racionális elveinkhez és nem hiszünk a fent emlegetett rítusokban, a lelkünkre akkor is hatnak a szimbólumok, a pszichénk akkor is ösztönzi a lelki szennyeződések lemosását.

Játékpszichológia

Viszonylag egyszerű megfigyelés – szerencsejáték pechszériáját követően az átlagember egyre óvatosabb téteket tesz. Gyakori balszerencsét követően a játékos taktikát vált, a magas téteket visszább fogja, a lelkesedése gyengül. A viselkedése azonban nem változik annak, aki a pechszéria során közben megmossa a kezét. A háttérben valami, ösztön szinten azt diktálja: lemosta a balszerencsét – és bizony ez a viselkedés egyáltalán nem tudatos átgondolás eredménye.

Erkölcstudat és feddhetetlenség

Aki részesítette magát a megtisztulás (kézmosás) érzésében, nem tudatosan, mégis feljebb emeli magát az erkölcsi ügyekben. Könnyebben bírál, hamarabb ítélkezik, határozottabban tör pálcát, mint mosdatlan kezű társai. A kísérlet olyan megosztó témákban nyilatkoztatott meg tiszta kezű és még kézmosás előtt álló személyeket, mint a droghasználat vagy az abortusz kérdése.

Tiszta lappal indítani

Olykor ellentmondásos helyzetbe kerülünk önmagunkkal, például, ha az észérveinket ütköztetjük szívbéli vágyainkkal. Ezt a helyzetet kognitív disszonanciának nevezzük és szül némi stresszt bennünk, mert lényegében nem jöhetünk ki teljes győztesként a magunk által teremtett helyzetből. A kézmosás oldja ezt a kognitív disszonanciát, megszabadít minket a döntési helyzethez kapcsolódó érzelmeink egy részétől és segít racionálisabb döntést hoznunk. Hogy ez milyen helyzetben hasznos és mikor jobb inkább szívünkre hallgatni, az persze nem lesz ettől még fekete és fehér.

A bűntudat elengedése

Legtöbbünknek volt olyan esemény vagy helyzet az életében, amelyre bűntudattal gondolunk vissza. A kísérlet részvevőit arra kérték, idézzék vissza a saját kevésbé tisztességes, bűntudatot keltő helyzetüket. Mivel a morális tisztaságuk veszélybe került, akinek valóban felébredt a lelkiismerete valamilyen eset kapcsán, hamarabb asszociált tisztálkodással kapcsolatos fogalmakra. Gyakrabban kerestek lehetőséget kézmosásra is, és az előkészített fertőtlenítő kendőket is nagyobb arányban használták. A lelkiismeret-furdalásuk a kéztisztítást követően csökkentést mutatott azokkal szemben, akiknek nem moshattak kezet.

Kudarctudat

Egy kísérlet során csupa olyan feladatot kaptak a résztvevők, melyen elhasaltak. Majd a csoport egy része kezet mosott, a többi, szintén kudarcot megélt résztvevő nem. A csoport kézmosó fele optimistábban állt a teljesítményéhez, míg a többiek a következő feladatnak is kisebb lelkesedéssel láttak neki és sikertelenségüket is negatívabban fogták föl. A fentieket összegezve tehát: „A kézmosás segít lezárni egy ügyet”.

Forrás: divany.hu/eletem/2017/10/06/a_kezmosas_ot_kizarolag_pszichologiai_hatasa/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...