2017.01.04. 11:01:45 10436 222

A karácsonyfát is újra lehet hasznosítani - Ötletek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenyőfákat hagyományosan vízkeresztig tartjuk meg karácsonyi pompájában, ám a száraz tűlevelek már hamarabb arra sarkallhatnak minket, hogy száműzzük a lakásból az ünnep fő dekorációját. De mi legyen a fával, ha nem akarjuk, hogy szimplán a kertünkben érje utol tragikus sorsa?

Fenyőágak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőágak

1. Hivatalos gyűjtőpontok

A legkézenfekvőbb természetesen az, ha profikra bízzuk a fenyőfánk újrahasznosítását, és valljuk be, ez jár a legkevesebb fejtöréssel és munkával. Használjuk ki az adott lehetőségeket! Ha nem tudjuk, hogy lakhelyünkön mi a módi, érdeklődjünk a helyi kommunális szolgáltatóknál, de általában a következőképpen zajlik a dolog:

A helyi kommunális szolgáltatók a városokban minden évben több pontot kijelölnek, ahol a díszektől megfosztott fákat várják. Mivel a lakótelepi lakásokban élőknek esélyük sincs a fent említett, nézzük, ahogy elszárad a kertben forgatókönyvre, ezekre a meghatározott gyűjtőhelyekre elvihetik a fákat, ahonnan elszállítják azokat, és újrahasznosítják őket. A családi házas övezetekben is összegyűjtik a barna fedelű kukákba, aprítva elhelyezett fenyőfákat. Ezenkívül a helyi hulladékudvarokba is elszállíthatjuk a fákat, itt igazolnunk kell majd a jogosultságunkat (pl.: befizetett kommunális számlával és lakcímkártyával – efelől érdemes telefonon érdeklődni).

2. Horgászok figyelem!

A goodhousekeeping.com ajánlása szerint a fenyőfákat akár a horgásztanyánkon is elhelyezhetjük, vízbe dobhatjuk. Állítólag az algásodás következtében odavonzza a halakat, természetes élőhelyül szolgálhat nekik, és szeretni fognak nálad. De minden díszt, szalagot és kampót távolíts el róla.

3. Téli fagyvédelem a növényeknek

A fenyőtüskékből hivatásos mulcs lehet egy szempillantás alatt, amely megvédi a hidegre érzékeny növényeidet. Itt vannak a szupermínuszok, tehát jól jöhet az extra védelem például a rózsáidnak. A száraz tüskéket rázd le a faágaktól, és terítsd el a növények szára, gyökere körül: a fenyőtüskék nagyon lassan bomlanak le, és nem fog bepenészesedni sem, ezért ideális mulcs alapanyag! A tavaszi hóolvadást is könnyebben átvészelhetik így a növények.

4. Poháralátétek és más kreatív holmik

Akik szeretnek mindenfélét kreálni, azok felhasználhatják a fatörzset, például pohár alátétek készítésére, vagy táblácskák gyártására. Fűrészeld a törzset a kívánt vastagságú lapokra, csiszold meg a széleket és esetleg lakkozd le, hogy ne csepegjen a gyanta. Kész is a természetes poháralátét. A profibbak akár írhatnak is rá fára író filctollal vagy égetéssel, ami rendkívül szépen mutathat.

Egyéb dolgokat is lehet faragni a törzsből, hiszen a fenyő egy egészen puha fafajta. Éljétek ki gyermeki éneteket, nem baj, ha nem születnek profi munkák.

5. A hamva is értékes

Ha a száraz ágakat elégeted, akkor a keletkező hamut jó szétszórni a kertedben, mivel értékes tápanyagaival hozzájárulhat a talaj jó minőségéhez – írja a sokszinuvidek.hu.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!