2017.01.04. 11:01:45 10419 222

A karácsonyfát is újra lehet hasznosítani - Ötletek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenyőfákat hagyományosan vízkeresztig tartjuk meg karácsonyi pompájában, ám a száraz tűlevelek már hamarabb arra sarkallhatnak minket, hogy száműzzük a lakásból az ünnep fő dekorációját. De mi legyen a fával, ha nem akarjuk, hogy szimplán a kertünkben érje utol tragikus sorsa?

Fenyőágak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőágak

1. Hivatalos gyűjtőpontok

A legkézenfekvőbb természetesen az, ha profikra bízzuk a fenyőfánk újrahasznosítását, és valljuk be, ez jár a legkevesebb fejtöréssel és munkával. Használjuk ki az adott lehetőségeket! Ha nem tudjuk, hogy lakhelyünkön mi a módi, érdeklődjünk a helyi kommunális szolgáltatóknál, de általában a következőképpen zajlik a dolog:

A helyi kommunális szolgáltatók a városokban minden évben több pontot kijelölnek, ahol a díszektől megfosztott fákat várják. Mivel a lakótelepi lakásokban élőknek esélyük sincs a fent említett, nézzük, ahogy elszárad a kertben forgatókönyvre, ezekre a meghatározott gyűjtőhelyekre elvihetik a fákat, ahonnan elszállítják azokat, és újrahasznosítják őket. A családi házas övezetekben is összegyűjtik a barna fedelű kukákba, aprítva elhelyezett fenyőfákat. Ezenkívül a helyi hulladékudvarokba is elszállíthatjuk a fákat, itt igazolnunk kell majd a jogosultságunkat (pl.: befizetett kommunális számlával és lakcímkártyával – efelől érdemes telefonon érdeklődni).

2. Horgászok figyelem!

A goodhousekeeping.com ajánlása szerint a fenyőfákat akár a horgásztanyánkon is elhelyezhetjük, vízbe dobhatjuk. Állítólag az algásodás következtében odavonzza a halakat, természetes élőhelyül szolgálhat nekik, és szeretni fognak nálad. De minden díszt, szalagot és kampót távolíts el róla.

3. Téli fagyvédelem a növényeknek

A fenyőtüskékből hivatásos mulcs lehet egy szempillantás alatt, amely megvédi a hidegre érzékeny növényeidet. Itt vannak a szupermínuszok, tehát jól jöhet az extra védelem például a rózsáidnak. A száraz tüskéket rázd le a faágaktól, és terítsd el a növények szára, gyökere körül: a fenyőtüskék nagyon lassan bomlanak le, és nem fog bepenészesedni sem, ezért ideális mulcs alapanyag! A tavaszi hóolvadást is könnyebben átvészelhetik így a növények.

4. Poháralátétek és más kreatív holmik

Akik szeretnek mindenfélét kreálni, azok felhasználhatják a fatörzset, például pohár alátétek készítésére, vagy táblácskák gyártására. Fűrészeld a törzset a kívánt vastagságú lapokra, csiszold meg a széleket és esetleg lakkozd le, hogy ne csepegjen a gyanta. Kész is a természetes poháralátét. A profibbak akár írhatnak is rá fára író filctollal vagy égetéssel, ami rendkívül szépen mutathat.

Egyéb dolgokat is lehet faragni a törzsből, hiszen a fenyő egy egészen puha fafajta. Éljétek ki gyermeki éneteket, nem baj, ha nem születnek profi munkák.

5. A hamva is értékes

Ha a száraz ágakat elégeted, akkor a keletkező hamut jó szétszórni a kertedben, mivel értékes tápanyagaival hozzájárulhat a talaj jó minőségéhez – írja a sokszinuvidek.hu.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.