2023.04.16. 15:42:43 5891 233

A holokauszt áldozatainak emléknapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját.

Holokauszt emléknap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Holokauszt emléknap

A II. világháborús német megszállás alatt közel 825 000 magyar zsidónak tiltották meg a lakóhelyük, otthonuk elhagyását, majd ezt követően 1944-ben kezdték meg gettókba, táborokba kényszerítésüket a frontokhoz legközelebb eső Kárpátaljáról, Felvidékről és Észak-Erdélyből. Az ezután következő hónapokban több, mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba. A nemzetiszocialista rendszer a későbbiekben más embercsoportokat is üldözött, köztük voltak a romák, a fogyatékkal élők, a homoszexuális beállítottságúak és a rendszer politikai ellenségei is. Honfitárasainkat náci koncentrációs táborokba deportálták, ahol azokat, akik egészségesek, munkára képesek voltak, rabszolgaként dolgoztatták, az erre alkalmatlanokat pedig gázkamrákban vagy golyó által végeztek ki.

A holokausztnak 550-600 000 magyar zsidó esett áldozatul. Az Országgyűlés 1/2004 (IV.6.) számú nyilatkozata kimondja, hogy a holokauszt a magyar nemzet tragédiája, amelynek emléknapján „mély részvéttel hajtanak fejet a Vérkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt”.

„Rabságunk keretét elereszti a lassú tekintet és csak az ész, csak az ész, az tudja, a drót feszülését. Látod-e drága, a képzelet itt, az is így szabadul csak, megtöretett testünket az álom, a szép szabadító oldja fel, és a fogolytábor hazaindul ilyenkor.” /Radnóti Miklós/

Forrás: holokausztemleknap.kormany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...