2021.07.20. 09:00:00 6456 165

A Hold napja - A nők és a férfiak kapcsolata a Holddal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

1969. július 20-án történt, hogy az első ember a Holdra lépett, ezért ezt a dátumot választották a Hold ünnep napjává. A Hold általános vélekedés szerint egy a Földünk őskorában történő ütközés során keletkezett törmelékből alakult ki nagyjából 100 év alatt. A Hold hatásai számos ponton bekapcsolódnak életünkbe, amelyek többségének nem is vagyunk tudatában.

Telihold - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Telihold

Ilyen terület például az alvás, mivel most már kutatások is bizonyítják, hogy a holdfázisok módosíthatják az emberek alvásminőségét és alvásszerkezetét is. A nők teljes alvásideje és a REM szakaszban történő alvás telihold környékén csökken, míg a férfiaké pont ellenkezőleg nőtt.

A Hold és a férfiak

A férfiak életére nézve a Hold inkább gyakorlati oldalon játszik szerepet. Égboltunk legfényesebb éjszakai égiteste a csillagászat és a tájékozódás – főként a tengerjárás - kapcsán volt fontos az erősebbik nemnek. A férfiak életét és gondolkodását mindig is inkább a (birtokló) Naphoz társították. Az Univerzum felfedezésének részeként azonban a mai napig érdekes téma az urak számára is a Hold.

Az űrkutatás fejlődésével Holdunkra más szemmel kezdtünk nézni. Gondoljunk csak bele, hogy az árapály jelenségét lehetővé tevő Holdunk felszínén 2015-ben növénytermesztési kísérletet tervez a NASA!
Viszont a nőkhöz ez az égitest sokkal szorosabban kapcsolódik, mint egy jövőbeli konyhakert.

A Hold és a nők

Elég csak korábbi ábrázolásokat megnéznünk, hogy felfedezhessük, az emberiség történetében a nők mindig is kapcsolatban álltak a Holddal. Folyamatosan váltakozó fázisai, mégis megújuló ciklusai nem csupán a kezdetleges időmérésnek adtak alapot, de az anyaméh “időszámítását” is alakította: A menstruációs ciklus egybeesik a Hold 28 napos ciklikusságával. Az ókorban nagy valószínűséggel minden nő újhold alatt menstuált, míg telihold alatt ovuláltak, a mesterséges fény azonban ennyira megzavarta a természetes biológiai ritmust, hogy a Hold hatása mára elhalványult.

Nem hiába alakult ki az önmagát megújító Holdistennő(k) eszményképe és az a rengeteg ősi rítus, amiknek csak töredékét tudták teljesen feltérképezni. Az Újhold jelképezi telet, a növekedést, az ezt követő félhold pedig a tavaszt és az ifjú lányokat, míg a teliholdhoz a gyümölcsöző nyarat és az anyaságot társították. A fogyó Hold az őszt és a hatalom középpontjában álló bölcs asszonyokat szimbolizálja.
Érdekes tény, hogy a nők irányította társadalmakban sem törekedtek arra, hogy abszolút hatalmukban tartsák a férfiakat, a hangsúly a kötődésen volt.

A nyugati kultúrákban sajnálatos módon nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy érzelmeinket és testi változásainkat összefüggésbe hozzuk a Hold fázisaival, pedig a természetes folyamatokkal összhangban élve sikeresebben tudnánk irányítani az életünket.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.deemagclinic.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ki a hétköznapokból! – Csempéssz izgalmat a párkapcsolatodba ezzel a 2+1 trükkel

Egy hosszú párkapcsolatban a mindennapok rutinja könnyen elfeledtethetik velünk, milyen fontos, hogy folyamatosan figyeljünk egymásra és új impulzusokkal tartsuk ébren a kapcsolatot. A szerelem folyamatos frissítése nemcsak az unalom elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy a kötelékünk erős és élénk maradjon.

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.