2017.06.01. 13:28:07 11940 287

A festői Montenegró
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Friss információ, hogy immár (2017. áprilisától) Budapestről is el lehet jutni repülőgéppel Montenegróba, így ez a nehezen, fárasztó autós vagy buszos utazások által elérhető ország most már egyszerűbben és gyorsabban célba vehető. Érdemes is felkeresni, hiszen természeti és kulturális látnivalókban is gazdag, ja, és fürdésre alkalmas tengerpartja is van!

Budva, Sveti Stefan-sziget, Montenegró - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Budva, Sveti Stefan-sziget, Montenegró

Montenegró (avagy Crna Gora/fekete hegy) kis balkáni ország az Adriai-tenger partján. Montenegró a volt Jugoszlávia része, Albániával, Szerbiával, Bosznia és Hercegovinával, valamint Horvátországgal határos. Mindössze 13 812 négyzetkilométeres a területe, és 620 ezres a lakossága. A lakosok 74 százaléka ortodox keresztény, 17 százaléka muzulmán. Montenegró fővárosa: Podgorica.

A hivatalos nyelv a montenegrói, ami valójában majdnem ugyanaz, mint a szerb, a horvát és a bosnyák. A montenegróiak többet használják a latin betűket, mint a cirillt.

Érdekes módon Montenegróban az euró a fizetőeszköz, holott nem teljesítette a szigorú pénzügyi feltételeket.

Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Montenegróba való beutazáshoz. Útlevél- és személyi igazolvány ellenőrzés van.

A magyar utazókat elsősorban a montenegrói nyaralás lehetőségei érdeklik. A két legjelentősebb nyaralóhely: Budva és Becici.Montenegró 293 kilométeres partszakaszából kb. 73 kilométeres szakasz strandolásra ilyen-olyan mértékben alkalmas.

Van azért a nyaraláson kívül kulturális látnivaló is. Kotor erődítményes város és külön Perast, egy gyönyörű kis falu az UNESCO világörökségének a részei. Nagyon szép az ostrog szerb ortodox kolostor.

Budva, MontenegróBudva, Montenegró

Montenegróban jó a közbiztonság.

A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO világörökségének a részét képezik. A Durmitor nemzeti park az UNESCO természeti világörökségének a része.

8 dolog, ami tetszett Montenegróban

  1. Podgoricában és a tengerparti üdülőhelyeken a szolgáltatásokban, meg amúgy is, nagyon sokan tudnak angolul (az idősebbek inkább németül)
  2. Az ország természeti szépségei, a hegyes vidékek romantikája
  3. Nagyon vendégszeretők a helyiek
  4. Nagyon jók a füstölt sonkáik
  5. A Plavi horizonti strand és az ugyancsak nagyon szép Ploce strand
  6. A halaktól eltekintve némileg olcsóbban lehet ott étkezni, mint itthon
  7. Nyáron ritkán van eső
  8. A Kotor-i öbölhöz vezető hajóút csaknem norvég fjordokhoz hasonló környezetben
MontenegróMontenegró

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Kis területre nagyon sokan jönnek nyaralni nyáron és emiatt tömegnyomor alakul ki
  2. A bűnszövetkezeteknek kiszolgáltatott koldusok
  3. Túl erős a rakija (helyi szilva pálinka) :)
  4. Ott is rondák a lakótelepek
  5. Meglepően drágák a halételek
  6. A montenegróiak nyers (néha paraszt) vezetési stílusa (folyton dudálnak, nyomulnak)
  7. Budvában a sok gagyi árus és a beképzelt oroszok
  8. Amikor a Kotori öböl belső része ködbe burkolódzik (gyakran fordul elő) és nem lehet kellően gyönyörködni a hely szépségében
  9. Az éttermekben nagyon sokat kell várni a számlára, és még többet a visszajáró pénzre
  10. Podgorica nem egy vonzó város

Montenegró legszebb strandjai

Montenegró egyik legszebb strandja a Blue Horizons (Plav Horizons Beach), a Przno-völgy végén, egy kis öbölbe. Elszigetelt, homokos, kb. 300 méter hosszú strand, amit mindkét oldalon sziklás platók szegélyeznek. Ez a strand nem túlzsúfolt, bár sokan látogatják, mert a mögötte lévő fenyőerdő kellemes menedéket biztosít, amikor nagyon erősen süt a nap. A tengervíz szuper tiszta, a víz sekély, lassan mélyülő.

Queen's Beach

Ez a strand Budva térségében található. Nagyon nagyon felkapott, elit beach, ide jön sok szerb celeb. Kb. 300 méter hosszú a strandszakasz, a homok finom, aranyló színű, a tengervíz türkizkék, szépek az olívafák és a ciprusfák.

Jaz Beach

Ezt, a Budvától nem messze lévő strandot választotta Európa legjobbjává 2015-ben a híres Lonely Planet.

Ada Bojana

Ez egy 3 kilométer hosszú strand, az egyik legnépszerűbb Montenegróban. A szigetes helyen lévő strand egyik oldalán a Bojana folyó van, a másikon az Adria. A strand egy részét a nudisták foglalják le. A strandnál rendkívül jó tenger gyümölcsei (sea food) éttermek találhatók.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?