2017.07.12. 12:05:38 15074 406

A cékla - eddig nem ismertük eléggé
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan nem is tudják, mekkora lehetőségek rejlenek ebben a legjobb esetben is csak savanyúságként fogyasztott zöldségben. A legújabb trendek szerint – és a sok száz éves tapasztalatnak köszönhetően – egyre többen kezdik fogyasztani élettani hatásai, nevezetesen vérképző, vérnyomás csökkentőn tulajdonságai miatt.

Cékla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cékla

Arról nem is beszélve, hogy finom, egészséges és remek tapasztalat kisbabáknak, amikor zöldségek fogyasztására szoktatjuk őket. Csak ne öltöztessük a gyereket fehérbe, amikor céklás ebéddel próbálkozunk.

Termesztése otthon

A cékla pont az a zöldség, amit a nyári szezonban is tudunk vetni. Kiskertünkben, amikor „megüresedik” néhány ágyás, azt kihasználva bevethetjük céklamaggal az üres helyeket. Amit tudni kell róla, hogy viszonylag igénytelen növény, megterem szinte minden talajon bár kedvelt közege a homokos terület. Nem szükségszerű nagyon napos helyre tervezni vele, de kifejezett árnyékba se tegyük.

Vetés, egyelés, egyéb apróságok

Miután átforgattuk a talajt, nagyjából 30-40 cm-es sortávolságban, kis mélyedésbe – ha a kapanyelünkkel húzunk egy csíkot a talajba, az például tökéletes lesz – szórjuk a magokat. Bármilyen messze is kerülnek egymástól a magok, a későbbiek során úgyis egyelni kell őket, hogy a gumók majd szépen fejlődjenek, ne vegyék el egymástól a területet. Az öntözés fontos, főleg eleinte, sose feledkezzünk meg róla. Amennyiben nem locsoljuk megfelelően, főleg a nagyobb augusztusi hőségekben, előfordulhat, hogy fás lesz a gumója, ami nem igazán teszi alkalmasság fogyasztásra. Ha egyáltalán eljut odáig, és nem szárítjuk ki.

Amikor nagyjából 5 centisek lesznek a növénykéink, ritkítanunk kell őket, ezt úgy tegyük, hogy nagyjából 15 centiméterre legyenek egymástól a sorban hagyott palánták. A szokásos öntözésen, kigazoláson kívül nem nagyon van szüksége egyébre. Arra azért figyeljünk mindig, - de hát ezt gyakorló kertészkedőknek nem szükséges elmondani – hogy a gazolás sose maradjon el. A gyomok megfelelő eltávolítása sokat lendít a kiskert fejlődésén, bármilyen növény nagyon meghálálja.

Nincs kertem, de céklát termesztenék

Semmi akadálya, ugyanis a cékla balkonládában is remekül elvan, termesztésekor nem lehet visszatartó tényező, ha nincsen kertünk. Ebben az esetben az a fontos, hogy mélyebb balkonládát, ültetőládát használjunk fel. Általános virágföld felhasználása ebben az esetben tökéletes választás lehet.

Hogyan fogyasszuk

A szokásos, ecetesen eltett céklán, mint savanyúságon kívül is van élet, sokan csak most fedezik fel az egyéb megoldásokat céklára. Amit én nagyon szeretek, az például a cékla saláta, amit egészen egyszerű módon készítek: A céklát megfőzöm, utána hámozom, kockázom, lelöttyintem egy pici kis olívaolajjal, pirított tökmagot vagy fenyőmagot szórok rá, amilyen hangulatban vagyok, sózom, és ennyi…A legjobb köretnek, salátának, elképesztően egyszerű és finom. Ha van turmixgépünk, a napi céklalevünket is könnyen elkészíthetjük, a céklát hámozzuk, daraboljuk, adagoljuk a gépbe és némi víz hozzáadásával kész is a céklalé.

A hozzátáplálás során a csecsemők első éltelei között lehet a főtt cékla egy kis burgonyával összeturmixolva 3 az 1 arányban (a cékla javára), főzővízzel hígítva. Egy pici párolt almával is meg lehet bolondítani a változatosság kedvéért. Ezt a pürét akár sült húsok mellé is tálalhatod, üde és finom színfolt lesz a tányérotokon.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?