2015.03.26. 17:00:00 11670 368

5 módszer, amivel higiénikusan tarthatod a matracod
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy év alatt kb. 2000 órát töltünk az ágyban. Akik szeretnek aludni, azok még ennél is több időt feküdhetnek a matracukon. Ezzel az ágy hivatalosan is kiérdemelheti a legfontosabb bútordarab címet. Ennek ellenére valószínűleg Te sem törődsz eleget matracod tisztán tartásával.

Matrac - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Matrac

A szakértők szerint egy jó matracnak 10-20 évig is ki kell tartania, ha megfelelően karbantartják. Mivel a matrac elég drága befektetés is lehet, főleg ha valamilyen hát problémával küzdesz, nem árt tudni, mi az amire az évek során bizony gondot kell fordítani.

1. számú szabály: Ne engedd, hogy a gyerekek ugráljanak rajta

A szivacsot és a rugókat is tönkreteheti az ugrálás, a matracokat sajnos nem erre találták ki. Ne az ágy legyen a játszótér.

2. Forgassuk vagy ne forgassuk?

A kb. 15 évnél régebbi matracokat, és azokat, amelyeket kimondottan téli és nyári oldallal vásároltunk meg, fél évente illik átforgatni. A legújabb matracokat viszont már úgy alakították ki, hogy ne kelljen forgatni őket. Ez a művelet egyébként segíthet abban, hogy egyenletesebb legyen a matrac kopása, szóval, ha nem felejted el, akkor ez egy hasznos dolog.

3. Városi legenda a a poratkákról

Pár évvel ezelőtt azzal etették az internetet, hogy a poratkák megduplázzák a matrac súlyát, és tönkre teszik azt. A mítosz nem igaz, a poratkáktól nem fog tönkremenni a matracod, de allergiát okozhat. Hogyan szabadulhatsz meg tőlük? Porszívózd ki a matracot minden második hónapban, csak töröld át a porszívófejet előtte egy nedves papírtörlővel.

4. Ne használj vizet a matrac tisztításához

A víz és a nedvesség hosszútávon deformálhatja a szivacsot, és kellemetlen szagot is okozhat. Ne tisztítsd a matracot vízpermettel, inkább tegyél rá matracvédőt, és mosd ki azt 2-3 havonta.

5. Szabadulj meg a szagoktól!

Száraz, por formájú szagtalanítókat is használhatsz, de kipróbálhatod a szódabikarbónát is. Szórd be vele vékonyan reggel a matracot és porszívózd le róla délután.

Mihez kezdj a foltokkal?

Ha vízálló matracvédőt használsz, akkor nincs semmi gond, csak itasd fel a kiborult italt egy papírtörlővel, majd mosd ki a textíliát.

Ha nem volt extra réteg a matracon, akkor töröld olyan szárazra amennyire csak lehet, majd állítsd élére a matracot – hogy ne tudjon mélyebbre ivódni a folyadék -, és egy ventilátorral segítsd a száradást. Ha szaga is van, akkor először egy papírtörlőre szórd a szageltávolító port, majd 24 óránként tégy a foltra friss port vagy szódabikarbónát, amíg meg nem szabadulsz a szagtól.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Elég volt a forróságból? – Hűtsd le magad filmekkel!

Imádjuk a nyarat, nem arról van szó, de azért jóból is megárt a sok! A forró napok testünket, lelkünket megterhelik, és már alig-alig van az a hideg ital, fagyi, vagy jégkrém mennyiség, amivel le tudnánk hűteni magunkat. És már a vízparton sem az igazi!