2014.06.22. 12:13:35 32504 59

5 hasznos tipp a kényelmesebb zöldség grillezésért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukkini, a padlizsán, a patisszon, a paprika, a hagyma és társai gyakori vendégek a grillsütőn, de nem mindenki tudja jól elkészíteni őket. Ráadásul, néha sokkal macerásabb felügyelni őket, mint a húsokat, mivel nagyon eltérő lehet a sütési idejük, és a több apró zöldséget többet kell forgatni is. Adunk néhány tippet, hogy kényelmesebb legyen a zöldek grillezése!

Grillezett zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillezett zöldségek

1. Legyen kellőképpen meleg a grillsütő!

Nagyon fontos, hogy kellően meleg legyen a grillsütő már a kezdéskor, mert egyrészt gyorsabban elkészül a zöldségünk, másrészt így megőrizheti a nedvességtartalmát. Ha túl sokáig van a még melegedő grill felett, akkor inkább aszalvány készül majd, nem fincsi ropogós zöldség. Ne lángoljon a grill, csak az izzó szén melegére lesz szükségünk!

2. Készítsük elő a zöldségeket!

Gyakorlatilag egy gyors pácolásra lesz csak szükség. Öntsünk olívaolajat, sót és borsot egy tálba és forgassuk meg benne a zöldségeket. Nem kell, hogy benne tartsuk, éppen elég megmártózniuk a fűszeres olajban.

Szinte mindegyikhez illik a fokhagyma is, szóval nyugodtan préseljünk a páchoz azt is, ha szeretjük. Zöld fűszerek közül a kakukkfű, az oregánó, a zsálya vagy a bazsalikom is szóba jöhet. Ezeket a sütés után szórjuk rá, de ne túl sokat, mert akár kellemetlen gyógynövény ízt is kaphatunk...

3. Itt (is) számít a méret!

Törekedjünk arra, hogy minél egységesebbekre vágjuk a zöldségeket. Amit karikára lehet vágni (pl.: cukkini, hagyma, padlizsán), ott viszonylag vékony szeleteket készítsünk. Ha nyársra tűzzük őket, akkor gondoljunk rá, hogy azok a zöldségek kerüljenek egy nyársra, aminek kb. azonos a sütési ideje, illetve vágjuk kisebbekre a tömörebb zöldeket.

4. Annyira süssük meg, amennyire szeretnénk

Ne ijedjünk meg attól, ha elsőre nem sikerül jól és ropogós, szinte nyers marad például a cukkini, hiszen így is ehető. Sőt, van aki direkt így szereti. Fontos, hogy ismerjük a zöldségeket: van, aminek elég pár perc, pl.: paprika, koktélparadicsom, míg például a cukkininek vagy a burgonyának, de még a hagymának is több időre van szüksége. Süssük őket addig, amíg egy kis színt kapnak és már nem tűnnek nyers állagúnak, kissé megszottyannak! Általában sötétebbre vált a színük, ha elkészültek. Persze, ha a ropogós változatot szeretjük, akkor úgy csináljuk.

5. Nyárs és grillkosárka

Nyársra is tűzhetjük a zöldségeket, ebben az esetben könnyebben kezelhetőek. Egyszerre többet tudunk megforgatni, viszont lassabban is készül el, szóval erre szánjunk időt. Alufóliából grillkosárkát is készíthetünk az apróbb zöldségeknek, mint például a koktélparadicsom, így megelőzhetjük, hogy lepotyogjon a rács közé.

Szintén erősebb alufóliából zárt kis csomagokat is csinálhatunk, ekkor vágjuk vékony csíkokra a zöldségeket és óvatosan forgassuk. Ha ellenőrizni akarjuk a készültségét, akkor vigyázzunk a kicsapódó gőzzel.

Forrás: eatingwell.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...