2022.08.04. 17:20:00 6913 246

5 érdekesség a (természetes) szeplőkről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azok a jól körül határolható, apró kis barna foltok, amelyek leggyakrabban az arcon, a karokon, a mellkason és a nyakon jelennek meg, nem csak a vörös hajú embereknek a sajátossága. Sokáig ciki volt szeplősnek lenni, aztán az enyhe szeplősség szexi lett, most pedig már konkrétan divatos.

Szeplős arc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeplős arc

Egészen olyannyira, hogy kozmetikai sminktermékek egész sora – tollak, filcek, ceruzák, hennák -alkalmas arra, hogy többé-kevésbé tartós szeplőket varázsoljunk az orcáinkra vagy a vállunkra. Fogadni mernék, hogy jóval kevesebben tudják, honnan ered a természetes szeplő, mint ahányan ilyen mesterséges pöttyöcskéket viselnek a bőrükön. Jöjjenek a tények!

1. Egyetlen szeplős újszülöttet sem fogsz látni!

A szeplők jellemzően csak két-három éves korban, vagy annál később jelennek meg azon egyszerű oknál fogva, hogy a csecsemőket és kisgyermekeket általában árnyékban tartják. Napsütés nélkül ugyanis nem lennének szeplősök az emberek. Az UV-sugáról köztudott, hogy meg tudja bolygatni a bőr melanintermelését, ilyenkor szeplők jelennek meg 3-5 nappal a bőr leégése után. Aki elmúlt már 25 éves, és még nem tett szert szeplőkre, ne reménykedjen, mivel a szeplők általában a 20-as éveink közepéig alakulnak ki, ha kialakulnak egyáltalán.

2. A szeplők nem azonosak a napfoltokkal!

A napfoltok olyan lapos, barna foltok, amelyek általában nagyobbak és szabálytalanabb alakúak, mint a szeplők, és évekbe telik, mire kialakulnak a rendre ismételt napozás után. A napfoltok jellemzően 40 éves kor körül kezdenek megjelenni a bőrünkön.

3. A szeplők általában nem rákosodnak el!

Habár a szeplők jelenléte jelezheti a bőrrák kialakulására való hajlamot, ezek a kis foltok a bőrünkön eredendően jóindulatú elváltozások. A szeplős bőrűek azonban figyeljenek oda, mert jelenlétük azt üzeni, hogy az ő bőrük érzékenyebben reagál az UV-sugárzásra (is).

4. A szeplők nem maradnak változatlanok!

A szeplők télen általában elhalványulnak, míg nyáron még szembe tűnőbbek, mint az év többi részén. De még a legnapsütöttebb hónapokban is kordában lehet tartani a szeplősséget megfelelő fényvédelemmel. A szeplők gyakran elhalványulnak az életkor előrehaladtával.

5. A szeplők genetikai eredetűek!

A szeplőket ugyanannak a génnek a genetikai változata okozza, amely a vörös hajat eredményezi, de bármilyen hajszínnel rendelkező egyén bőrén kialakulhat változó mértékben. Szeplő gyakrabban jelenik meg a nők bőrén, mint a férfiakén. Ezeknek az okát a kutatók még próbálják felderíteni.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...