2023.02.02. 12:15:00 7212 297

5+1 eset, amikor jobb lenne "zsugorinak" lenni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beköszöntött a február, amikor is sokan szembesülnek azzal, hogy munkaadójuk mekkora béremelést tudott kisajtolni a számukra. Azt hiszem, nem túl sokan lesznek maradéktalanul elégedettek azzal a nettó összeggel, ami fizetéskor a bankszámlájukra kerül. Nekik, és azoknak szól ez a kis összefoglaló, akik szeretnének egy kis tartalékot képezni.

Minden Minden "fillér" számít

Kezdjük ott, hogy legyen KÖLTSÉGVETÉS! Nem győzzük hangsúlyozni ennek fontosságát! Nincs olyan kevés pénz, amit ne lehetne ésszerűbben csoportosítani, mint korábban. Ha megvannak a nagy kategóriáink, akkor pedig csípjünk le a kiadásokból az alábbi módokon:

1. Állítsd meg az élelmiszerpazarlást!

  • Eddig is gyakran hangoztattuk, hogy milyen idő és pénz spóroló hatása van a kötegelt főzésnek, és a minimum heti időtartamra történő tervezésnek, és ez az elszálló élelmiszerárak mellett még nagyobb hangsúlyt fog kapni.
  • Az adagok csökkentése sem arról szól, hogy éhen fogunk halni, ugyanis a nemzetünk híresen túlsúlyosnak számít. Elő a BMI-index kalkulátorra és csekkold csak le! A kevesebb most jobb is lehet, így fontold meg a tenyérnyi levés és maréknyi köret szabály betartását!
  • A fagyasztó mélyén várakozó élelmiszerekről készítsünk listát! Szedjük pontokba, miből mennyink van, és meddig őrzi meg a szavatosságát! Így nem fogjuk bűntudattal teli szívvel a kukába dobni a véletlenül megtalált, de már lejárt fagyasztott árut. Ennek tudatában a menütervezést is megkönnyíthetjük magunknak.

2. Okosan a bevásárláskor!

  • Ne a gyerekkel menj! Nélküle gyorsabb is, és egy csomó dolog nem kerül bele pluszban a kosárba, legalábbis nem veszekedés árán. Szóval lehetőleg szorítkozz a bevásárlólistádra!
  • Sok kicsi sokra megy! A heti tervednek megfelelően és a tartós élelmiszerekből is válaszd a nagyobb kiszerelést, jellemzően jobban jön ki így, ha elosztod az egységárakat.
  • A túlárazott márkás ruházati termékeknél is megdőlni látszik az az elmélet, hogy annyival jobb is a minőségük, mint amennyivel drágábbak. A ruha és a lábbeli is legyen csinos és praktikus, az sem baj, ha nem vagyunk élő hirdetőtáblák általa.

3. Csínján a borravalóval?

Előre is bocsánat mindazoktól, akik futárként dolgoznak, de nem minden esetben érzem indokoltnak a borravaló létjogosultságát. Amikor ételt rendelsz vagy csomagot vársz, ne adj előre borravalót pl. a megrendelés leadásakor, várd meg, hogy a kiszállítás rendben zajlódjon le, csak ezután adj, amennyit a pénztárcád elbír.

4. Készítsd otthon, amit lehet!

Hogy ne is kelljen a borravaló kérdésével foglalkozni, normál esetben tekintsünk el az ételrendeléstől. A házi koszt ráadásul sokszor jóval egészségesebb, mint az átlagos éttermi fogások.
A tisztítószerek és a kozmetikumok legtöbbje is elkészíthető otthon hagyományos összetevőkből. Eme három területre kimondottan igaz, hogy az idő pénz, aminek az árát ne te fizesd meg!

5. Használd a szentháromságot!

Ecet, mosószóda és szódabikarbóna! Ezek a mosás és takarítás nagyágyúi, amelyek még mindig nem kerülnek súlyos ezrekbe. Rengeteg hozzájuk kapcsolódó praktika létezik, használd a nagyját!

6. Gavallérkodás helyett lépjen életbe az “aki amit fogyaszt, azt fizeti” esete!

Mindenkinek van egy-két olyan ismerőse, aki rendszeresen elfelejti (véletlenül vagy szándékosan), hogy most rajta lenne a fizetés sora a kávéházi vagy az éttermi fogyasztás után.
Ennek egyszerűen vess véget: Fizesse mindenki azt, amit fogyasztott!

Aki úgy hiszi, elég az, hogy hónap végén még futja mindenre, de például 2-3 hónapot nem tudna átvészelni álláskeresőként, az is fontolja meg a spórolási üzemmódra történő átállást! A közösségi média által sugalltakkal ellentétben nem az határoz meg, hogy mid van, hanem az, hogy mit kezdesz magaddal!

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?

Örüljünk, hogy itt a nyár! – A legjobb dolgok a forró évszakban!

A kánikula idején a mindennapok nyüzsgése lassabbá válik, teret engedve a feltöltődésnek és a szórakozásnak. Akár a tengerparton sütteted a hasad, akár a hegyekben túrázol, a nyár a legjobb időszak arra, hogy kikapcsolódj, új élményekkel gazdagodj, és feltöltődj a természetben. Élvezd a nyár kínálta lehetőségeket, és hagyd, hogy a napsütés és a szabadság felfrissítse a tested és a lelked!