2015.02.04. 12:52:40 7657 59

16 kulcs motiváció, ami miatt jó játszani (és élni)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberek nem olyan komplikáltak, mint amilyennek tűnnek. Dr. Steven Reiss pszichológus szerint 16 alap motivációnk van, amit ha sikerül kielégítenünk boldog emberek leszünk. Persze mindenkinél más kerül előtérbe, és éltünk során változhat a különböző motivációk erőssége, kombinációja. De hogy jön ide a játék?

Motiváció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Motiváció

Az alap motivációk

A vágyaink olyan alapvető pszichológiai impulzusok, amelyek meghatározzák egy felnőtt ember személyiségét. Reiss professzor 16 motivációt különböztetett meg, amelyek leírják, hogy mire is vágyik általában az ember. A motivációk mellett egy-egy olyan eszköz van, amellyel ezt a vágyat kielégíthetjük. A személyes motivációink hatással vannak a teljesítményünkre, hiszen nem mindenki vágyik ugyanolyan mértékben ugyanazokra a dolgokra.

MotivátorokMotivátorok

Motivációink és a játék

A példa kedvéért kiemelnénk néhány motivációt. Például a "Rend", mint motiváció és a "Rendszerezés", mint eszköz a cél eléréséhez. Miért szeretnek az emberek olyan játékokkal játszani, mint például a Candy Crush vagy akár a Rubik-kocka. Mert valami legbelül azt súgja, hogy micsoda rendetlenség van itt, helyre kell tenni a dolgokat. Rendszerezzünk! Minden emberben megjelenik ez az igény időről-időre. Mint amikor a házi munkát végzed, csak azért nem kapsz pontokat - sokkal unalmasabb. :)

Egy másik motivációnk a kapcsolatteremtés, vagy például a státusz. Ezekkel nap mint nap találkozunk a közösségi portálokon. A Facebook, a Google+ vagy a Twitter használatával ezt az igényünket kielégíthetjük. Nem csoda, hogy ilyen nagy sikernek örvendenek a közösségi oldalak.

A különböző stratégiai játékokban pedig ezerféle dolgot összegyűjthetünk, így teljesülhet a megtakarítás iránti vágyunk. A Honfoglaló és hasonló játékokban ellenőrizheted a tudásod és ki is elégítheted a kíváncsiságodat.

A klasszikus nyereményjátékokkal, ahol pénzt lehet nyerni, természetesen a társadalmi helyzetünkön szeretnénk javítani a megnyerhető összeggel, és úgy összességében az összes motivációs törekvésünk kielégítésében szerepet játszhat, ezért is térünk be hetente a lottózóba vagy játszunk különböző nyereményjátékokon.

Érted már a lényeget? Nem csoda, hogy így imádunk játszani! Alapvető emberi igényeinket elégíthetjük ki vele! :)

Forrás: reissprofile.eu, epicwinblog.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A szülők nem értik: Miért rajonganak a fiatalok a Fortnite nevű játékért?

Van ez a Fortnite nevű videójáték, mellyel néhány évvel ezelőtt rukkolt elő a nagynevű Epic Games videójáték- és szoftverfejlesztő cég. És, ami világszerte egyre több szülőt kerget az őrületbe, mivel a gyerekek körében valóságos játékbirodalombeli Szent Grálként funkcionál.

A pszichológushoz járással kapcsolatos mítoszok, gyakori tévhitek

“Pszichológushoz járni badarság. Ez csak egy újabb külföldről beszivárgott hóbort. Talán csak nem vagy őrült? Vannak, akiknek minden ostobaságra jut idejük. Fölösleges pénzkidobás. Hogy mik vannak…” Ilyen és ehhez hasonló vélekedések egész garmadájával találhatjuk szembe magunkat, ha a pszichológushoz járás kérdéséről esik szó. De vajon mi felel meg a valóságnak?

Van a produktivitásnak sötét oldala?

Ha a Google keresősávjába bepötyögjük az angol „obsession with”, magyarul: a megszállottság kifejezést, akkor az első automatikus kiegészítés nem más lesz, mint a „productivity”, azaz a termelékenység. Amennyiben magyarul írjuk be a „produktivitás” szót a sávba, úgy az első javasolt kiegészítés a „növelése” lesz. Tehát az angol példa nem sokban tér el a magyar változattól, melyből arra lehet következtetni, hogy a termelékenység-fokozás igénye szinte mindenhol ugyanolyan mértékű. Önmagában a „megszállottság” kifejezés sem a feddhetetlenségéről híres, hanem egy rögeszmeként is emlegetett szorongásos pszichológiai zavarként van számon tartva, mely az esetek többségében negatív hatást gyakorol az ebben érintettek életére.