2017.04.25. 11:32:07 12238 314

13 tuti tipp, hogy több hely legyen a lakásban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszerezésben az a jó, hogy utána egyszerre érzed a lakást tágasabbnak, praktikusabbnak és tisztábbnak - hiszen általában a rendszerezés és a takarítás kéz a kézben jár. Legalábbis egy darabig biztosan így lesz, aztán kezdődhet minden elölről. Még szerencse, hogy egy életre elegendő rendszerező tippet gyűjtöttünk össze!

Otthonos nappali - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Otthonos nappali

Tehát, ha valami nem vált be, kipróbálhatsz egy másik módszert, így tökélyre fejlesztheted a lakásrendszerező stratégiádat! Érdemes ezzel évente elszórakozni, így biztosan nem fog ellepni a szemét, és újra azt érezheted, hogy te birtoklod a lakásodat és nem a limlomok!

Azért sem jó kacatok között élni, mivel ezek egy csomó felesleges energiát elvesznek tőlünk, rontják a koncentrációt és összességében rosszabb közérzetet eredményeznek. Szóval rendszerezésre fel!

1. Színek szerint

Az iratoknak nemcsak az irodában, hanem otthon is dossziékban, mappákban, irattartó papucsokban a helyük. Ha több színű rendszerezőket választasz, akkor még címkézned sem kell, csak megjegyezni, hogy mit milyen színű mappában gyűjtesz. Legyen egy szín a befizetendő számláknak, egy a befizetetteknek, egy a munkaszerződéseknek, egy az adóbevallásoknak, egy a lakással kapcsolatos szerződéseknek, garancia papíroknak, egy pedig a blokkoknak stb.

2. CD tartóból fedőtartó

Ez remek ötlet! Valószínűleg nem nagyon vannak már CD-id, illetve DVD-id, így a fém CD-tartó csak porosodik, de a műanyagdoboz fedőknek még pont jó lesz! Nincs elég hely a konyhaszekrényben vagy a spájzban ennek a megoldásnak? Akkor fogj egy műanyagdobozt, és helyezd el abban a fedőket, állítva.

3. Plafonig!

Kis lakásban, de akár egy családi házban is jól jöhet az extra tárolóhely. A WC-ben, az előszobában, a folyosón, a garázsban általában ki lehet egy kis helyet sajátítani a mennyezet alatt, ahova a bőröndöket és a ritkán használatos dolgokat el lehet tenni.

4. Dupla vállfa

Két vállfát egy alumíniumdoboz (pl. Sörös doboz vagy kólás doboz) nyitójával összefűzheted, így minden második vállfa egy kicsit lejjebb kerül, így több ruha fér a szekrénybe. Nem kell még megválnod a felesleges ruháktól, ha nem akarsz. ;)

5. “Ledobós sarok”

A hétköznapokat egyszerűen nem lehet átvészelni anélkül, hogy imitt-amott ne keletkezne kisebb vagy nagyobb fajta káosz a lakásban. Fél pár zokni, ledobott kabát, sál, táska stb. Persze lehet irreális elvárásokat támasztani a családdal szemben, de jobb, ha belátod: örökös szélmalomharcot folytatsz... Inkább helyezz el egy nagy dobozt valahol a bejáratnál, ahova mindenki bedobhatja, amit egyébként ide-oda-amoda “tenne” le.

6. Rendfenntartó dekoráció

Abban is van némi igazság, hogy sokszor a legegyszerűbb csak leszórni a cuccokat ide-oda. Aprópénzt a dohányzó asztalra, könyveket, sőt, akár elemet, csavarokat az étkező asztalra, stb. stb. A sok kis apró kacat aztán felhalmozódik. Inkább helyezz el egy növényt, egy gyertyatartót, vázát vagy valami kis szobrocskát azokra a helyekre, ahová lepakoljátok ezeket a dolgokat, így egy szép dekoráció elfoglalja a helyet a kacatok elől. S ezeknek az apróságoknak is találj ki valamit, hiszen valószínűleg nem lesz varázsütésre rendesebb a család. Nálunk például a különböző dobozok, tányérkák, ceruzatartók váltak be. A dobozokba bele lehet dobni a kallódó pendrájvokat, a tányérkára a polcon rá lehet tenni az aprópénzt és így tovább.

7. Polcok helyett szekrények

A nyitott polcok helyett mindig inkább a zárt szekrényekre szavazz - ha teheted. Persze a szekrényben is rendet kell tartani, de mégis kevésbé lesz szem előtt, amikor vendégek jönnek, ha adott héten nem sikerült szép rendben mindent a helyére tenni... Ráadásul kevesebbet kell majd port törölni.

8. Ha jön az új, a réginek mennie kell!

Tanítsd meg a gyerekeknek is és magadnak is ezt a szabályt: ha jön valami új, akkor valami réginek mennie kell! Sajnos nincsen végtelen nagyságú szekrénysor, a tárolóhelyek kapacitása nagyon is véges, így nem lehet örökké csak gyűjteni a dolgokat. Egy idő után, ha valami újat vesztek, valami réginek mennie kell. Jobb minél előbb lefektetni ezt a hasznos szabályt, és betartatni mindenkivel a családban.

9. A cipőtároló-trükk

Nem biztos, hogy egy újabb polcra van szükség a cipős szekrényben, lehet, hogy csak ki kell próbálnotok ezt a módszert: az egyik pár cipő orra befelé, a másik pedig kifelé nézzen, így maximalizálhatjátok a helyet! Nagyon praktikus!

10. A kupis fiók

Neked is van egy mindenes fiókod? Hogyan is lehetne megszüntetni úgy, hogy megmaradjon a gyors elhelyezés lehetősége, de mindent hamar meg találj benne? Felcímkézett dobozkákkal! A dobozok belsejében helyezd el a feliratot, hogy mindenkinek egyértelmű legyen: kulcs, elem, napszemüveg, kézfertőtlenítő, fényképezőgépek, telefontöltő, csavarok és a többi kacat, ami kallódni szokott az ilyen jellegű fiókokban. :) Dobozt olcsón szerezhetsz a százforintos boltban, a feliratot elkészítheted bele egy alkoholos filccel is.

11. Az ágy alatt

Ha nem ágyneműtartós az ágyad, akkor valószínűleg jó nagy hely van alatta - kihasználatlanul. Nálunk ősszel és télen a tavaszi-nyári, tavasszal és nyáron az őszi-téli cipőkollekció foglal itt helyett, ehhez mindig megőrizzük a cipős dobozokat. De elhelyezhetsz itt ágy alá való tárolózsákokat, vagy akár fiókot is.

12. Legózáshoz, játékhoz - takaróhuzat!

Amikor a gyerkőc úgy dönt, hogy ő most az egész délutánt legózással szeretné tölteni, teríts le egy takaróhuzatot a földre, és játsszon ott a manó. Amikor 10 perc után úgy dönt, hogy ő ezt mégis megunta, csak belefordítod a huzatba a legószemeket, és már boríthatod is vissza a dobozába! Hogy ezzel a praktikával miért nem találkoztunk előbb?? Más játékoknál is bevetheted!

13. A vasalódeszka menjen a fogasra

Két klasszikus falra fúrható fogas tökéletesen megtartja a vasalódeszkát a lábánál fogva. Így fellógathatod az ajtó mögé, és nem foglal helyet, plusz nem dől rá senkire. Egy-két vasalni valót is odakészíthetsz majd!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!