2016.12.20. 08:00:00 7041 198

10 tipp, hogyan utazz nyugodtan az ünnepek alatt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ünnepek a pihenésről, kikapcsolódásról, nagy étkezésekről szól. Legalábbis ezekről kellene. Sokan azonban ilyenkor pakolnak össze, és utaznak az ország másik végébe, vagy külföldre a rokonokhoz. A webmd.com összegyűjtött 10 tippet, hogyan lehet kicsit kevésbé stresszes az utazás, hogy megőrizhessünk valamit az ünnepek szépségeiből.

Utazás, karácsony - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás, karácsony

1. Foglalj korán!

Ha közösségi közlekedéssel – vonat, repülő, távolsági busz – kell utaznod, érdemes jó előre lefoglalnod a jegyedet. Sajnos az év végén nagyon sokan kelnek útra szükségből, a diákoknak vizsgaidőszak van, ezt fejeli meg a szinte már szokásos év végi látogatóba induló tömeg. Érdemes mielőbb megvenned a jegyet a kiszemelt járatra, sok-sok órányi extra várakozástól menekülhetsz meg ezzel, és kényelmesebbé teheted az utad.

2. Kütyüket készenlétbe!

Okostelefon, tablet, fényképező, laptop: ne csak a feltöltésükről gondoskodj (télen egyébként érdemes egy néhány ezer forintos powerbankot tartani a kocsi kesztyűtartójában), hanem arról is, hogy ezek használatával ki tudj kapcsolódni útközben. Másolj fel zenéket, filmeket, könyveket, játékokat, amennyit csak szükségesnek látsz. Egy több órás út – pláne, ha az időjárás miatt tovább tart a menetrendben jelzettnél – is telhet hasznosan, kellemesen.

3. Indulj időben!

Általában rohanunk. Én legalábbis biztosan. Télen indulj el időben, akár kicsit korábban is a szükségesnél. Ha tudod, hogy fél óra az út az állomásig, indulj el 45 perccel korábban, autópályás reptéri meneteknél akár a szükséges menetidőt duplájával is számolhatsz. Sajnos bármikor történhet baleset, s emiatt igazán kellemetlen lekésni a régen lefoglalt járatodat.

4. Ne pakolj túl sokat!

Az eddigiek közül talán ez a legnehezebb. A téli ruhák sok helyet foglalnak, plusz még az ajándékokat cipeled. Gondolkozz jó előre, és már a bevásárláskor figyelj arra, hogy az egész család ajándékát neked kell majd talán latyakos időben cibálnod, vásárolj és pakolj okosan!

5. Biztonsági intézkedések

Ez akkor érdekes kérdés, ha repülőre szállsz. Egyszer januárban utaztam, természetesen alaposan beöltözve. A mögöttem állóknak nem volt őszinte a mosolya, amikor 5 percig molyoltam a túrabakancsom ki- és befűzésével a fémdetektoros kapunál. :)

A kulcsokat, aprót, telefont, egyéb használati tárgyakat tedd egy külön kis táskába, hogy könnyen hozzáférj. Persze a biztonságról se feledkezz meg!

6. Számolj a késésekkel!

Az időben elinduláson kívül érdemes számolnod azzal, hogy az időjárás vagy más ok miatt télen nagyobb az esély a késésre. Az átszállásoknál az átlagosnál több idővel kalkulálj, ha pedig autóval utazol, legalább a szükséges idő másfélszeresével tervezz! Ha korábban odaérsz, az soha nem baj, mint amikor egész úton erődön felül próbálsz sietni.

7. Éhesen ne indulj útnak!

Ez talán kézenfekvőnek tűnik, de hidd el, sokszor a rohanás miatt erre marad legkevesebb idő. Indulunk a nagymamához 300 km-re? Gyorsan egy szendvics indulás előtt, aztán majd ott eszünk. Tervnek jó, csak ha egy baleset miatt 2-3 órát töltesz a dugóban araszolva, egészen máshogy fogsz gondolkozni. Indulás előtt egyél tartalmas, de ne túl nehéz ételeket! Az sem baj, ha van nálad 1 tábla étcsoki, no és egy kis víz vészhelyzet esetére. ;)

8. Mindenki ideges

Te okosan utazol, jóllakottan, időben indultál, nem késed le a csatlakozásodat, a többiek nem olvasták a cikket. Idegesek, tolakodnak, veszekednek a kalauzzal a késés miatt… Nos, az ő bajuk. :) Ne hagyd, hogy átragadjon rád, az év vége a pihenésről szól.

9. Ne betegedj le!

Karácsonyoztál már náthásan? Nem érzed a fa, a sütemények, a sültek illatát, tompa a fejed, ráadásul a gyógyszerek miatt még a családi koccintásokból is kimaradsz… Öltözz fel alaposan az útra, sok vékonyabb réteg ruha legyen rajtad, hogy mindig tudj alkalmazkodni az aktuális helyzethez.

10. Szórakozzatok!

Ha a családdal utaztok, próbáljátok meg minél szórakoztatóbbá tenni az utat. Induljatok el időben, beszélgessetek – lehet témákkal előre készülni – minél többet, ha kisebbek a gyerekek, találjatok ki valami játékot. Például meglepően sok gyerek képzel egy szuperhőst, aki az autó mellett szalad, és ugrál a háztetőkön. :)

Jó utat és kellemes pihenést!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...