2015.06.10. 17:18:14 15745 337

10 érdekes tény a világ legnépszerűbb virágáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Természetesen a rózsáról van szó, nem titkolózunk egy másodpercig sem, úgyis mindenki rögtön tudja a választ. De vajon azt tudod-e, hogy mennyire és mióta ilyen népszerű, vagy hogy június a rózsa hónapja? 10 érdekesség, amit minden rózsa-kedvelőnek tudnia kell.

Rózsák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rózsák

1. Egy hatalmas család tagjai

A világon körülbelül 150-féle különböző rózsafajta van, melyek szín, forma és igényeik szerint is mások, a legnépszerűbbek a tearózsák

2. Tüskéje van, tövise nincs

A mondás szerint nincsen rózsa tövis nélkül, ám igazából a rózsa tövisei csupán tüskék. A tövis ugyanis mélyen ül a növényben, a tüske pedig csak a felületén található, és könnyen eltávolítható.

3. Valóban a legnépszerűbb

A világ legkedveltebb növénye és vágott virága. Ezt az USÁ-ban egy kérdőívvel is alátámasztották, amely 30000 kertész véleményét tükrözi.

Rózsa | Fotó: pixabay.comRózsa | Fotó: pixabay.com

4. Több állam nemzeti virága

Tudtad, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Maldív-szigetek egyaránt a rózsát választották meg nemzeti viráguknak. (Magyarország nemzeti virága a tulipán.)

5. Népszerű export termék

A világ legnagyobb rózsa exportőre Hollandia.

6. Híres politikusok és királyok is imádják

George Washington és VII. Henry is nagy rózsa-fan volt. Mindegyikük létrehozott saját, keresztezett fajtákat is. George Washington egyet az édesanyjáról nevezett el (Mary Washington), VII. Henry pedig egyszerűen Anglia rózsájának, illetve Tudor rózsának hívta az új kreálmányt.

7. Többféle jelentést hordoz

A rózsáknak színek szerint más-más jelentést tulajdonítanak. Erről itt olvashatsz bővebben: A rózsádnak jelentése van! Tudd meg, mi az!

8. Hosszú életű

A rózsák egyébként nagyon hosszú ideig élnek. A legidősebb rózsabokor korát kb. 1000 évre becsülik, és egy németországi katedrális falát díszíti.

Hildesheim Katedrális, Németország | Fotó: wikipedia.orgHildesheim Katedrális, Németország | Fotó: wikipedia.org

9. Az ókor óta termesztik és tartják dísznövényként

A Guinness Rekordok könyve szerint a rózsák az egyik legrégebbi növényfaj, amit dekoráció céljából termesztettek.

Már a ókori rómaiak is termesztettek rózsát és kerteket, épületeket dekoráltak vele. A legrégebbi rózsafosszíliát Coloradóban találták, és körülbelül 35 millió évre becsülik a korát.

Az ókori egyiptomiak szent virágként tisztelték a rózsákat és Isis istennőnek ajánlották fel. Temetéseken koszorúkat fontak belőle, melyek maradványait megtalálták a kriptákban.

Mezopotámiában is megemlítik egy táblán, amely körülbelül kr. e. 2860-ból való.

10. Rózsa-ünnep

Csak Valentin-napra körülbelül 100 millió rózsát termesztenek világszerte. Június pedig a rózsa hónapja az Egyesült Államokban.

Végezetül

Igen, van rózsa tövis, azaz tüske nélkül is. Sőt, létezik az ún. sörtés rózsa is.

Forrás: goodhousekeeping.com, theflowerexpert.com,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...