2014.07.18. 18:48:16 13265 55

10 egyszerű dolog, ami automatikusan csökkenti a stresszt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbben csak akkor kezdünk el foglalkozni a stresszel, amikor egy hétköznapi kifejezéssel élve „eldurran az agyunk”. Pedig, ha tudatosan ügyelnénk arra, hogy naponta csökkentsük a felgyülemlett feszültséget és relaxálnánk, akkor egyre ritkábbak lennének a kirohanások, és jobban éreznénk magunkat a bőrünkben is. Bármilyen hobbi, ami csak rólunk szól, segíthet ebben. Mivel viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak ezt a luxust, ezért jól jön, ha ismersz néhány technikát, ami azonnal csökkenti a stresszt.

Egy ölelés a gyermekedtől? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy ölelés a gyermekedtől?

Egy ölelés?

Egy erős ölelés megnyugtatja az idegrendszert, és serkenti a szervezet oxitocin termelését. Ez az egyik hormon, ami felelős az örömérzetért. Gyakorlatilag másodperceken belül oldódhat benned a feszültség a hatására.

Zene- vagy hangoskönyv hallgatás

Mindenképpen olyan hallgatnivalót keress, ami érdekel, és képes teljesen elterelni a gondolataidat. Ha a stresszt kiváltó ok még mindig ott motoszkál az agyadban, használd a zenét arra, hogy megold ezt a problémát.

Ne felejts el vizet inni!

Nem kell alkoholhoz nyúlnod. Elég, ha iszol egy kis vizet. Stresszes szituációkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a hidratálásról, pedig ilyenkor a testünknek is szüksége van egy kis segítségre, hogy sikeresen megbirkózzon a bekövetkező változásokkal.

Simogass meg egy kiskutyát, vagy sétáltass egyet!

Labrador kölykökLabrador kölykök

Kutatások szerint azok az emberek, akik háziállatot tartanak sokkal nyugodtabbak. Nem csoda! Egy édes kiskutya rögtön eltereli az ember gondolatait, így szinte azonnal „hat”!

Mélylégzés: érezd, ahogy a gyomrod is megtelik levegővel!

A jógából és más keleti sportokból ismert mély belégzés több jótékony hatással is lehet rád. Segít felfrissíteni az agyat, rendszerezni a gondolatokat, csökkenti a vérnyomást és a szívritmus is helyre állhat. Társíthatunk hozzá illatokat is, a levendula például bizonyítottan stresszoldó hatással bír.

Sírj!

A sírás csökkenti a feszültséget, így ne fojtsd vissza.

Egy kellemesebb tevékenység: csókolózás

Csókolózás közben örömhormonok termelődnek és ezzel párhuzamosan csökken a stresszhormonok szintje.

Mozgásra fel!

A sport (bármilyen sport!) serkenti az endorfin, azaz a boldogsághormon termelődését, csökkenti a feszültséget és azonnal oldja a stresszt. Ha tehetjük, mindennap mozogjunk fél órát. Már 2-3 hét után érezni fogjuk jótékony hatását a szervezetünkre.

Meditáció, vizualizáció

Nem sokan képesek a következőre: 2 percig próbálj meg semmire sem gondolni. Kipróbáltad? Ha nem sikerült elsőre, ne csüggedj! Vannak, akik évekig gyakorolják, és különböző meditációs technikákkal próbálkoznak, hogy lecsillapítsák az elméjüket.

A vizualizáció során egy nyugodt helyre képzeljük magunkat, ehhez is az elme bizonyos szintű uralmára van szükség, de megéri próbálkozni.

Köss egy sálat – gyakorlat hűvösebb napokra!

Bár nyáron valószínűleg nem fogsz neki állni kötögetni, mindenesetre érdekes, és jó, ha tudod, hogy az ismétlődő mozdulatsor, és a kreativitás során felszabaduló energia segít a stressz oldásban. Bármilyen kézimunka jó lehet erre a célra.

És Neked van bevált technikád?

Forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?

Mennyire ismered a tested jelzéseit, üzeneteit?

A testünk leginkább a fájdalom nyelvén szól, ha nincs valami rendben az állapotával. Ez a fizikai és biológiai szempontból is különleges „szerkezet” speciális jelzéseivel segít megérteni, hogy hol kereshető meg a probléma gyökere, hogy kellőképpen javíthassuk azt.