2016.02.04. 09:48:14 7834 206

Zikavírus: Floridában már rendkívüli állapot hirdettek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a zikavírus.

Terhes nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Terhes nő

Eddig kilenc ember betegedett meg zikalázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

"Jóllehet Florida jelenlegi kilenc zikalázas betege külföldön járt, s minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban" - olvasható a kormányzó közleményében. Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt) még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.

Várandós nőnél mutatták ki a fertőzést Spanyolországban, ő lehet az első európai eset

Spanyolországban kimutatták a zikavírust egy állapotos nő szervezetében, aki nemrég Kolumbiában járt - közölte a madridi egészségügyi minisztérium csütörtökön. Ő lehet az első várandós, akinél igazolták a fertőzést Európában.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az asszony terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyben a gyanú szerint különösen veszélyes lehet a fertőzést. A szakemberek úgy vélik, a zikavírus kóros kisfejűséget (mikokefáliát) okoz a magzatoknál.

A fertőzött nőt, akiről a hatóságok semmilyen személyes információt nem árultak el, orvosi megfigyelés alatt tartják.

A minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője korábbi tájékoztatásában azt hangsúlyozta, hogy a fertőzés terhesség esetén kockázatos, egyébként nem vezet súlyos megbetegedéshez.

A tigrisszúnyog által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre az amerikai kontinensen.

A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió zikavírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...